17 juni 2016

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Det är intressant att se reaktionerna på AcadeMedias börsintroduktion. Enligt media så var intresset väldigt stort. 700 av AcadeMedias lärare har tecknat sig för aktier och det skulle inte förvåna mig om det finns lärare som inte arbetar inom AcadeMedia som också tecknat sig för aktier. Därmed skulle man kunna säga att AcadeMedia nu är Sveriges största lärarägda friskola. Det tycker jag är en intressant aspekt på frågan.

I alla andra sammanhang så påpekar företrädare för (s) att det är viktigt att medarbetare får inflytande. Det var ju också en del i argumentationen på den tiden löntagarfondsfrågan var aktuell (även om det då faktiskt handlade om att facket skulle få större inflytande på ägarnas bekostnad).

Jag tycker att debatten om AcadeMedias börsintroduktion – eller som det faktiskt är återintroduktion på börsen -visar att (s) är emot friskolor fast de inte vågar säga det tydligt för de vet att många hundratusentals människor har sina barn i friskolor, jobbar där eller har annat intresse i friskolor. Det handlar om minst en miljon människor om man ser till att  det är över 340.000 elever, 55.000 medarbetare, deras respektive familjer och företagare. För när det först är kritik mot att företagen inte är tillräckligt transparenta, och när börsintroduktionen gör allt transparent och det också är fel – ja då visar det att det i grunden är företeelsen friskolor som man är emot.

Jag tycker att dagens ledare i Dagens Industri ger ett intressant perspektiv på hela debatten.

Nej, Magdalena Andersson, koncernerna har inte makten

19 april 2024

Det är föräldrar och elever som sitter på den. På torsdagen gjorde Magdalena Andersson (S) ett utspel där partiet krävde

Nu kommer ett förslag om Insynslag

17 april 2024

Imorgon torsdag ska enligt uppgift i media, utredaren Ulrika Geijer överlämna Slutbetänkande av Skolinformationsutredningen till skolminister Lotta Edholm. Utredningen har

Vi anmäler Göteborgs kommun till Skolinspektionen

16 april 2024

Jag har tidigare skrivit om det uppseendeväckande beslut som Grundskolenämnden i Göteborg tog i slutet av mars 2024. Ett beslut

Skolkommunalrådet ägnar sig åt lagtrots – det är inte okej

08 april 2024

Det socialdemokratiska skolkommunalrådet i Göteborg Viktoria Tryggvadottir Rolka tycker inte om skollagen, och hon tycker inte om det fria skolvalet.