Nu startar Växjö Fria Gymnasium språkintroduktion för nyanlända elever. Genom skolans goda kontakter med idrottsföreningarna ska eleverna förutom språket få större chans att lära sig om det svenska samhället.

Växjö Fria Gymnasium driver sedan tidigare flera nationella gymnasieprogram och en så kallad ”Nationellt godkänd idrottsutbildning” (NIU) för ishockey. Nu tar skolan klivet och startar språkintroduktion för asylsökande elever – ett initiativ som känns självklart för ägarna till skolan som har erfarenhet av asylsökande ungdomar sedan tidigare.

– Vi driver redan HVB (hem för vård eller boende, red anm.) för ensamkommande flyktingbarn, så det här känns helt naturligt för oss, säger Claes Bromander, en av ägarna till Växjö Fria Gymnasium.

Mer än språk

På språkintroduktionen får nyanlända elever en intensiv språkutbildning, för att kunna gå vidare i utbildningssystemet. Men på Växjö Fria får eleverna mer än språket.

– Eftersom vi har profilen Hälsa och idrott får eleverna också möjlighet att idrotta i skolan och kanske hitta en sport de gillar. Där samarbetar vi också med de lokala idrottsföreningarna. På det viset tror vi att eleverna får en större chans att lära sig om det svenska samhället också, säger Claes Bromander.

Utmärkt samarbete med kommunen

Det var när Växjö kommun insåg att platserna i kommunens egen språkintroduktion inte skulle räcka som Växjö Fria kontaktades, det var strax före årsskiftet. Ganska snart fanns det ett avtal mellan skolan och kommunen om att Växjö Fria tar in 40 till 80 elever.

Lokalfrågan kunde skolan lösa inom samma byggnad som skolans övriga utbildningar. Att få tag på lärare trodde man skulle bli svårare, men även det kunde man lösa snabbt. Skolan har också språkstödjare för flera språk. Nu står alla i startgroparna.

– Första mars drar vi igång. Vi börjar med 40 elever, men är det fler som vill komma till oss kan vi ta emot 80, säger Claes Bromander.

Samarbetsklimatet mellan skolan och Växjö kommun är utmärkt, menar Claes Bromander som också säger att kommunen informerar eleverna om vilka alternativ som finns att välja på – kommunens skola eller Växjö Fria.

Som på många andra håll i landet har det även i Växjö funnits vissa konfliktytor mellan friskolan och kommunen, men avtalet om språkintroduktion har förbättrat relationerna.

– Jag upplever att klimatet blivit bättre i och med att vi visar att vi vill hjälpa till och att vi faktiskt underlättar för kommunen, säger Claes Bromander.

 

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta