Nu startar Växjö Fria Gymnasium språkintroduktion för nyanlända elever. Genom skolans goda kontakter med idrottsföreningarna ska eleverna förutom språket få större chans att lära sig om det svenska samhället.

Växjö Fria Gymnasium driver sedan tidigare flera nationella gymnasieprogram och en så kallad ”Nationellt godkänd idrottsutbildning” (NIU) för ishockey. Nu tar skolan klivet och startar språkintroduktion för asylsökande elever – ett initiativ som känns självklart för ägarna till skolan som har erfarenhet av asylsökande ungdomar sedan tidigare.

– Vi driver redan HVB (hem för vård eller boende, red anm.) för ensamkommande flyktingbarn, så det här känns helt naturligt för oss, säger Claes Bromander, en av ägarna till Växjö Fria Gymnasium.

Mer än språk

På språkintroduktionen får nyanlända elever en intensiv språkutbildning, för att kunna gå vidare i utbildningssystemet. Men på Växjö Fria får eleverna mer än språket.

– Eftersom vi har profilen Hälsa och idrott får eleverna också möjlighet att idrotta i skolan och kanske hitta en sport de gillar. Där samarbetar vi också med de lokala idrottsföreningarna. På det viset tror vi att eleverna får en större chans att lära sig om det svenska samhället också, säger Claes Bromander.

Utmärkt samarbete med kommunen

Det var när Växjö kommun insåg att platserna i kommunens egen språkintroduktion inte skulle räcka som Växjö Fria kontaktades, det var strax före årsskiftet. Ganska snart fanns det ett avtal mellan skolan och kommunen om att Växjö Fria tar in 40 till 80 elever.

Lokalfrågan kunde skolan lösa inom samma byggnad som skolans övriga utbildningar. Att få tag på lärare trodde man skulle bli svårare, men även det kunde man lösa snabbt. Skolan har också språkstödjare för flera språk. Nu står alla i startgroparna.

– Första mars drar vi igång. Vi börjar med 40 elever, men är det fler som vill komma till oss kan vi ta emot 80, säger Claes Bromander.

Samarbetsklimatet mellan skolan och Växjö kommun är utmärkt, menar Claes Bromander som också säger att kommunen informerar eleverna om vilka alternativ som finns att välja på – kommunens skola eller Växjö Fria.

Som på många andra håll i landet har det även i Växjö funnits vissa konfliktytor mellan friskolan och kommunen, men avtalet om språkintroduktion har förbättrat relationerna.

– Jag upplever att klimatet blivit bättre i och med att vi visar att vi vill hjälpa till och att vi faktiskt underlättar för kommunen, säger Claes Bromander.

 

Frukostseminarium 7/12: Så kan skolan bidra till att bekämpa gängen

22 november 2023

Gängbrottsligheten har trängt sig in även i skolans värld. Barn i mellanstadieåldern rekryteras som knarksäljare, kurirer och torpeder. Elever är

Debatt: Sundbyberg har undanhållit pengar från friskoleelever

20 november 2023

”En fråga förblir obesvarad när politiker och andra opinionsbildare går till attack mot friskolor. Varför väljer så många friskolor? Sedan

Friskolornas elever förtjänar rättvisa villkor

03 november 2023

På morgonen, fredagen den 3 november, presenterades regeringens skolpengsutredning. Friskolornas riksförbund välkomnar en ordentlig genomlysning av kommunernas faktiska skolkostnader, men

P4 Gävleborg om skolpengsrapporten

25 oktober 2023

P4 Gävleborg uppmärksammar att Gävle kommun, tillsammans med Helsingborg, faller bäst ut i rapporten ”Är friskolorna överkompenserade?”. Av 32 granskade