Plötsligt går elen. Strömavbrottet varar halva skoldagen. Mobilerna slutar fungera. I hela kommunen. Lyckligtvis i fredstid. Ändå ställer en oplanerad incident som denna till det ordentligt i skolvardagen.
Är din skolverksamhet krissäkrad i händelse av att det oväntade inträffar? På en friskola i Sverige utbröt förvirring och förstämning när hela kommunen svartnade. Ingen hjälp fanns att tillgå. Och en gnagande känsla av oro infann sig – tänk om det nästa gång händer något riktigt allvarligt?
Läs om hur en friskola i Sverige hanterade en högst verklig, om än relativt mild, krissituation. Och fundera på vad du själv kan bidra med i din verksamhet för att se till att ni är beredda när det händer hos er. Längst ner i artikeln finns en checklista inför krissituationer – börja med att pricka av den redan i dag. För när det oväntade inträffar är det för sent.
Detta är en verklig redogörelse, minut för minut, från en incident under 2023, på en friskola någonstans i Sverige. Incidentrapporten nedtecknades av skolans rektor, här återgiven ord för ord:
Händelserapport
09:40 … strömmen försvann helt från vår tätort. Ytterligare tätorter eventuellt påverkade. Samtliga inre system som fläktar, branddörrar, hissar, internet, telefoni, belysning stängdes ned.
09:50 … meddelade vår matleverantör att de inte kan leverera lunch för dagen.
10:00 … gick det inte längre att använda mobiltelefoner från andra operatörer än sannolikt Telia. Otillgänglighet av väsentlig säkerhetsstruktur för att ringa 112 har fallit ifrån för hela verksamheten. Kritiskt beslutsläge uppstår. Rektor beslutar att verksamheten fortsätter till nästa beslutstidpunkt, ca 10:30.
10:10 … har 30 minuter passerat vilket är tidsgränsen för brandlarmet, och verksamheterna ska utrymmas. Då de flesta elever redan har rast och förskolans barn är ute, påverkas de minimalt.
10:30 … lyckas rektor på tredje försöket nå kommunen, och eftersöker krisansvarig. Någon sådan finns ej, rekrytering pågår, meddelar kommunens telefonist. Rektor kräver att bli kopplad till ansvarig för besked och vägledning i hur kommunen avser göra och om besked från elleverantörer finns. Sådan information finns ej. Framkoppling till någon ansvarig lyckas kommunens reception inte göra, varken kommunledning eller utbildningsledning är nåbar.
10:40 … beslutar rektor att av säkerhetsskäl ska föräldrar kontaktas för att hämta sina barn/elever då deras säkerhet inte kan garanteras och någon mat inte kan serveras.
Men:
– Personalen har mycket svårt att nå föräldrar eftersom telenätet är otillgängligt, men lyckas allt eftersom.
– Förskolans barn serveras kalla lunchalternativ liknande frukost. Bröd med mera är nedfryst och kan inte tinas.
– En av skolorna lyckas handla grillkol, korv och tänder grill till kvarvarande elever och personal. Eftersom vattenförsörjningen alltjämt fungerar går det att servera vatten att dricka till.
– De äldre elever tar sig hem på olika sätt.
10:59 … återkommer strömmen.
11:15 … återställs brandlarm och fläktsystem på förskolan och barnen får återvända inomhus.
11:35 … återställs brandlarm i en av skolbyggnaderna.
11:45 … återställs brandlarm i en annan skolbyggnad, men tidreläer och korridor- och kapprumsbelysing fungerar inte utan behöver felsökas.
12:00 … är även ovan beskriva skolbyggnad återställd i full funktionalitet, nät telefoni, med mera har återställts, kontrollerats och i funktion. Inrymning i lokalerna tillåts.
Kommentarer:
- Ingen kom till skada, men olägenheter för hundratals; barn, elever, personal, föräldrar uppstod.
- Mobiltelenätet inte åtkomligt. Synnerligen allvarligt att inte kunna kontakta 112.
- Kommunen oåtkomlig, ingen respondent kring samordning av skolskjutsar, exempelvis hemringning.
- Kontakt med personal på annan skola i kommunen visade att de ej heller hade någon information om vad de skulle göra.
- Elleverantören var oåtkomlig för besked och prognoser.
- Skolans krispärm behöver uppdateras med information enligt Skolverkets regler och ansvar vid kris och beredskap.
- Vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet behöver få veta, och skolan behöver ha vetskap om vilka som ska ha besked att de kan hämta sina barn senare, och att både för- och grundskolan för dessa barn/elever behöver ha möjlighet att ordna alternativ mat, skolvistelse/omsorg,
- Svar på telenätets brister, eller beredskap för telenätets otillgänglighet behöver undersökas, samt olika tidpunkter för avbrott i vatten-/elleverans har olika påverkan, där det är tydligt att maximal känslighet är när samverkande funktioner i samhälle och leveranskedjor slås ut helt, mellan 09:00-10:45, som synnerligen verksamhetskritisk,
- Hade säkert besked om återfådd elleverans kunnat införskaffas, med återställd kapacitet, så hade verksamheten klarat avbrottet utan att av säkerhetsskäl behöva sända hem alla, men …
- … kvarstår gör teleavbrottet som synnerlig säkerhets- och ansvarsfråga.
- Observera att enskilda skolor ingår inte i RAKEL, utan behöver åtkomst till effektiv ledningsinformation av andra myndigheters kris- och ledningsorganisation.
Checklista för kris
I all enkelhet är rektorns incidentrapport ovan skakande läsning. För den aktuella skolan var, som framgår, händelsen en rejäl tankeställare. Hur har din skola planerat för en krissituation – eller finns alls en plan? Här följer en checklista på några saker som kan vara kloka att inleda ett sådant planeringsarbete med:
- Har kommunen en krisansvarig? Se i så fall till att personen i fråga känner till att även friskolor finns – och bör ingå i beredskapsplaner.
- Vilka anställda är krigsplacerade? Det kan exempelvis finnas personal som är placerad i Hemvärnet eller på andra håll i totalförsvaret. Viktigt att identifiera och kartlägga sådana resurser. Också för att känna till vilka luckor som eventuellt behöver fyllas om det värsta skulle hända och medarbetare blir inkallade för tjänstgöring.
- Vilka anställda har sjukvårdskunskaper? Identifiera och kartlägg personal som är utbildad inom till exempel hjärt- och lungräddning.
- Hur kontaktar man vårdnadshavare i händelse av kris? Finns alternativa sätt att ta kontakt med vårdnadshavare om telenätet är ur funktion?
- Har skolan en säkerhetsansvarig? Någon behöver ta ansvar för att krisplaner upprättas och verkställs om olyckan skulle vara framme.
- Finns krispaket på skolan? Första-hjälpen-kit, ficklampor, levande ljus, vattendunkar, konserver och till och med grillutrustning. Sådant som kan vara bra att ha. Har du inventerat de materiella resurserna på din skola?
Under Friskolornas riksförbunds årsmöteskonferens 2024 – Så kan friskolor bidra i en orolig tid – ägnades förmiddagen åt beredskapsfrågor. Titta på sändningen här. Eller se enskilda programpunkter nedan:
Pär Lager, Försvarshögskolan: Så har Ukraina klarat beredskapen
Johan Berggren, statssekreterare hos Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar: Skolan som civilförsvar
Niklas Arnberg, professor i virologi: Så kan skolor rusta för ny pandemi
Du kan också läsa mer om beredskap och hur ni blir bättre förberedda på den här sidan där vi samlat nyttig information krig beredskapsfrågor för skolor och samhälle.