Friskolebloggen
Digitala verktyg i skolan gör nytta!
20 januari 2023
Det förs just nu en intensiv, men tyvärr inte särskilt nyanserad, debatt om digitaliseringen i skolan.
Friskolebloggen
20 januari 2023
Det förs just nu en intensiv, men tyvärr inte särskilt nyanserad, debatt om digitaliseringen i skolan.
Friskolebloggen
22 december 2022
Läser tidskriften Skolporten och fastnar där på en intressant artikel om en ny avhandling med rubriken ”Mellan policy och praktik: En studie om nyanlända elevers pedagogiska och sociala inkludering i skolan”.
Friskolebloggen
14 december 2022
I år har vi firat 30 år med friskolereformen. Med tanke på debatten som pågår kanske det verkar konstigt att skära upp tårta och fira.
Friskolebloggen
8 december 2022
I tisdags höll vi i ett frukostseminarium om betygssystemet. Vi har länge sagt att betygssystemet måste kvalitetssäkras för att komma till rätta med glädjebetyg. Framför allt behöver vi tydliggöra kriterierna för olika betygsnivåer.
Friskolebloggen
1 december 2022
Att gå ut gymnasiet ger unga ett kvitto på att de är redo för vuxenlivet. Vi vet att det inte finns någon faktor som är lika viktig för att det framtida yrkeslivet ska kunna påbörjas.
Friskolebloggen
28 november 2022
I år firar vi att friskolereformen fyller 30 år. Tack vare våra medlemmar runt om i landet har vi kunnat resa land och rike runt under våren och hösten under temanamnet Friskoleveckan.
Friskolebloggen
25 november 2022
Svenska skolor är inte bra på att lyfta duktiga elever. Men det finns undantag. – Vi är stolta, men vi jobbar hårt också. Det säger Tomas Borgvall på Fridaskolorna om framgångsreceptet i Trollhättan.
Friskolebloggen
4 november 2022
De senaste dagarna har vi kunnat läsa artiklar i lokalpressen om hur stor andel av eleverna som lämnade de lokala grundskolorna i våras, utan behörighet till gymnasiet.
Friskolebloggen
28 oktober 2022
Jag har tidigare påpekat att valrörelsen på skolområdet inte alls handlade om frågor som är relevanta för skolan. Jakten på friskolor var överordnad skolans verkliga problem för förra skolministern och hennes kollegor.
Friskolebloggen
26 oktober 2022
I veckan publicerade Altinget resultatet av en enkät som de gjort bland kommundirektörer. Åter visar det sig att den politiska debatten om skolan inte alls återspeglar det som många anser vara skolans största utmaning.
Friskolebloggen
20 oktober 2022
Fredagen den 14 oktober presenterades det sk Tidö-avtalet. Ett omfattande dokument som gav information om vad som komma skall, inte minst på skolområdet.
Friskolebloggen
7 oktober 2022
Jag har nyligen intervjuat Per Måhl, betygsexpert, lärare mm. Han har ett intressant perspektiv på den svenska betygsdebatten. Det hävdas ofta i debatten att det relativa betygssystemet inte hade några glädjebetyg och att det var mer likvärdigt.
Friskolebloggen
3 oktober 2022
Möjligen är det symptomatiskt att nyheten om att flera skolor runtom i Sverige stängts på grund av skyddstopp, med hänvisning till den akuta bristen på legitimerade lärare, kom först efter valet.
Friskolebloggen
15 september 2022
Valrörelsen 2022 är över och på onsdagskvällen meddelade Magdalena Andersson att hon kommer att avgå som statsminister. Valresultatet var då klart och med tre mandats övervikt för ”Ulf Kristerssons sida” så har väljarna sagt sitt.
Friskolebloggen
9 september 2022
– Schack är ett viktigt inslag här, säger Glenn Roswall på Jensen. – Spelpjäserna har inte kommit än. Eleverna frågar efter dem hela tiden. De längtar, förklarar rektor Michelle Näslund.
Friskolebloggen
6 september 2022
GPS:en i bilen leder mig till den angivna slutdestinationen. Jag hamnar mitt framför en klassisk, svensk skola. Stramt vacker sekelskiftesbyggnad med vitgula stenfasader med tegelbågar över fönstren, burspråk och välvda entrétak över portarna.
Friskolebloggen
31 augusti 2022
Friskolor i internationell jämförelse Socialdemokraterna fortsätter febrilt försöka jaga upp väljarna om friskolesystemet.