Lösenordsskyddad: Kvalitetsworkshop
13 februari 2023
Det finns inget utdrag eftersom det här är ett skyddat inlägg.
Reviderade vid årsmötet 3 april 2014
Friskolornas riksförbund är en från partipolitik och religion fristående intresseorganisation som ska verka för att enskilt driven utbildning för barn och unga, utvecklas och möts med respekt och välvilja i hela samhället. Friskolornas riksförbund ska ta tillvara och främja medlemsföretagens gemensamma intressen och deras rätt att verka på lika villkor som motsvarande statliga och kommunala verksamheter. Förbundets viktigaste uppgift är att arbeta för rätten att starta och driva förskola och skola samt att arbeta för föräldrar och barns rätt att välja den förskola och skola som passar dem bäst.
Förbundet ska:
Stödja och tillvarata medlemsföretagens intressen i förhållande till kommuner, landsting och stat,
Bilda opinion i enlighet med förbundets ändamål såsom dessa uttrycks i § 1,
Insamla och förmedla kunskap som stödjer medlemmarna i deras verksamhet,
Främja ett gott etiskt förhållningssätt.
Mom. 1.
Rätt att söka medlemskap tillkommer enskild eller juridisk person som själv eller i dotterbolag bedriver barnomsorg eller ungdomsutbildning som inte har en kommunal, landstingskommunal eller statlig huvudman.
Mom. 2.
Medlemskap beviljas för enskild eller juridisk person vars verksamhet är godkänd av Skolinspektionen eller för barnomsorg annan behörig instans och ansluter sig till förbundets etiska förhållningssätt för friskolor. Enskild huvudman med verksamhet som inte är godkänd av Skolinspektionen eller annan behörig instans kan efter särskild prövning av styrelsen beviljas medlemskap.
Mom. 3.
Ingår en juridisk person som anges i mom. 1 i koncern är moderbolaget i koncernen berättigad att antas som medlem och tillsammans med dotterbolag som bedriver verksamhet som anges i mom. 1 berättigad att utöva medlemskapet.
Mom. 4.
Alla enheter som anmälts utöva medlemskapet ska intas i bilaga till medlemsregistret. Det åligger medlem att hålla sina uppgifter i denna förteckning aktuella.
Mom. 5.
För den fysiska eller juridiska person som önskar tillhöra förbundet men inte uppfyller kraven för fullvärdigt medlemskap, finns möjligheten till observatörsmedlemskap. Observatörsmedlemskap antas genom beslut av styrelsen. Årsmötet fastställer avgiften för observatörsmedlemskapet. Den som är observatörsmedlem äger rätt att närvara men inte rätt att rösta vid årsmötet.
Mom. 6.
Medlemskap i förbund upphör sex månader efter skriftlig uppsägning ägt rum. Uppsägning kan göras såväl av medlem som av förbundets styrelse.
Utan hinder av vad som sagts i första stycket ovan kan styrelsen medge medlem utan föreskriven uppsägningstid att utträda ur förbundet. Styrelsen kan även bemyndiga verkställande direktören att besluta om uppsägning av medlemskap.
Medlem, som blir försatt i konkurs, upphör omedelbart att vara medlem.
När medlemskap upphör är medlem ej berättigad att återfå något av vad denne inbetalt till förbundet eller att i övrigt erhålla någon andel av förbundets tillgångar.
Mom. 7.
Medlem som inte längre uppfyller kraven för medlemskap, vägrar ställa sig Friskolornas riksförbunds stadgar till efterrättelse eller på annat sätt skadar förbundets syften kan, sedan vederbörande beretts tillfälle att skriftligen yttra sig, uteslutas av styrelsen. För uteslutning krävs minst två tredjedelar av styrelsens samtliga röster.
Medlem erlägger årligen en fast medlemsavgift. Medlemsavgiften fastställs som en andel av medlemsföretagets omsättning från friskoleverksamhet, dock att en minimiavgift ska utgå. Årsmötet fastställer medlemsavgiften. Full medlemsavgift erläggs årligen för helår. Vid utträde betalas full avgift under utträdestiden. Återbetalning av redan erlagd avgift medges ej.
Förbundets angelägenheter handhas av årsmötet, styrelsen samt av styrelsen utsedd verkställande direktör.
Mom. 1.
Förbundets högsta beslutande organ är årsmötet.
Mom. 2.
Ordinarie årsmöte hålls varje år före utgången av april månad. Extra årsmöte hålls då styrelsen så finner nödvändigt, eller då det skriftligen begärs av minst 1/3 av medlemsföretagen eller då förbundets revisor påkallar det.
Mom. 3.
Kallelse till årsmötet utfärdas genom e-post till medlemsföretagen. Kallelse till ordinarie årsmöte ska utgå senast fyra veckor före årsmötet. Kallelse till extra årsmöte ska jämte förslag till föredragningslista utgå senast två veckor före årsmötet.
Mom. 4.
Årsmötet består av en representant från varje medlemsföretag. Det ankommer på medlemsföretaget att själv utse sin representant till årsmötet.
Mom. 5.
Rätt att väcka förslag till årsmötet tillkommer styrelsen och medlemsföretagen. Förslag avsett att behandlas av ordinarie årsmöte ska vara styrelsen tillhanda senast två veckor före årsmötet. Förslag avsett att behandlas av extra årsmöte ska vara styrelsen tillhanda senast en vecka innan extra årsmötet ska äga rum.
Mom. 6.
Förekommande val bereds av en valberedning bestående av ordförande och två ledamöter. Valberedningen ska bestå av ledamöter som är väl förtrogna med förbundets verksamhet och sammansättningen ska på ett relevant sätt spegla medlemskretsen och/eller andra relevanta kompetenser.
Valberedningen bör verka för att styrelseledamöterna inte företräder samma ägarintressen samt att olika kompetenser och verksamhetsinriktningar blir företrädda inom styrelsen. Valberedningen ska på årsmötet lämna en redogörelse för hur dess arbete bedrivits samt presentera sina förslag.
Valberedning för nästkommande år utses av ordinarie årsmöte.
Mom. 7.
Varje närvarande medlemsföretag äger en röst, dock att ledamot av styrelsen inte får delta i omröstning rörande ansvarsfrihet för denna eller i val av revisorer.
Mom. 8.
Röstning sker öppet, men om någon röstberättigad begär det kan det ske med slutna sedlar.
Mom. 9.
Vid röstning gäller som beslut den mening som får de flest avgivna rösterna, utom vid omröstning som avses i §§ 10 och 12. Vid lika röstetal gäller den mening som ordföranden biträder, utom vid val då lottning avgör. Röstning får inte ske med stöd av fullmakt.
Mom. 10.
Vid ordinarie årsmöte ska följande ärenden förekomma;
Val av ordförande att leda årsmötets förhandlingar,
Val av sekreterare för årsmötets protokoll,
Val av två personer att jämte ordföranden justera protokollet samt två rösträknare,
Fastställande av röstlängd,
Fastställande av årsmötets stadgeenliga utlysande,
Framläggande av årsredovisning,
Revisorns berättelse,
Fastställande av resultat- och balansräkning samt fråga om ansvarsfrihet för styrelsen och verkställande direktören,
Fastställande av antalet ledamöter i styrelsen,
Val av ordförande och vice ordförande för tiden intill nästa ordinarie årsmöte,
Val av ledamöter i styrelsen (varav minst 2/3 ska ha anknytning till medlemsföretagens verksamhet) för samma tid,
Val av auktoriserat revisionsbolag för samma tid,
Val av ordförande och ytterligare två ledamöter i valberedningen för samma tid,
Bestämmande av ersättningar till styrelsens ledamöter och till revisorerna,
Fastställande av medlemsavgifter,
Behandling av förslag från styrelsen (propositioner),
Behandling av övriga inkomna förslag (motioner),
Övriga frågor.
Mom. 1.
Styrelsen är, då årsmötet inte är samlat, förbundets högsta beslutande organ. Styrelsen är ansvarig inför årsmötet.
Mom.2.
Styrelsen består av ordföranden, vice ordföranden samt ytterligare minst fem och högst tio ledamöter.
Mom. 3.
Styrelsen äger rätt att adjungera förbundets tjänstemän, med rätt att delta i överläggningarna men inte i besluten. Styrelsen kan för visst ärende eller sammanträde adjungera personer, vilka äger rätt att delta i överläggningarna men inte i besluten.
Mom. 4.
Styrelsen sammanträder minst fyra gånger årligen samt därutöver då ordföranden finner det nödvändigt, eller då minst hälften av styrelsens ledamöter så begär eller förbundets revisor så kräver.
Mom. 5.
Styrelsen är beslutsmässig då minst hälften av dess ledamöter är närvarande.
Mom. 6.
Varje ledamot äger en röst. Alla ärenden avgörs genom öppen omröstning. Beslut fattas med enkel majoritet, med undantag för beslut varom i § 3 Mom. 7 särskilt stadgas. Vid lika röstetal äger ordföranden utslagsröst.
Mom. 7.
Det åligger styrelsen särskilt att;
I överensstämmelse med antagna program, dessa stadgar och årsmötets beslut svara för förbundets organisation och förvaltning av dess angelägenheter,
Årligen fastställa strategier, riktlinjer och budget för nästkommande års verksamhet samt fortlöpande följa upp besluten,
Protokollföra alla styrelsemöten,
Lämna kansliet och verkställande direktören instruktioner till ledning för verksamheten,
Tillse att förbundets resurser används för verksamhet riktad till alla medlemsföretagens verksamhet,
Utse de utskott, kommittéer och funktionärer som föranleds av förbundets verksamhet
Verkställa av årsmötet fattade beslut,
Utse och entlediga verkställande direktör
Förvalta förbundets tillgångar och se till att noggranna räkenskaper förs över dess inkomster och utgifter
Företräda förbundet gentemot övriga organisationer och myndigheter.
Förbundets firma tecknas av styrelsen eller den styrelsen därtill utser.
Mom. 8.
Förbundets säte är i Stockholm.
Förbundet har ett kansli. Styrelsen kan utse en verkställande direktör att leda kansliet och sköta den löpande förvaltningen av förbundets stadgeenliga angelägenheter i enlighet med styrelsens riktlinjer och instruktioner.
För granskning av förbundets räkenskaper tillsätter årsmötet ett auktoriserat revisionsbolag. Revisor ska till ordinarie årsmöte avge revisionsberättelse.
Ändring och tillägg i dessa stadgar kan med två tredjedels majoritet beslutas av ordinarie årsmöte.
Styrelsen äger tolka stadgan. Om så är möjligt ska samråd ske med den av årsmötet valda revisorn.
För beslut om förbundets upplösande krävs två tredjedels majoritet vid två på varandra följande ordinarie årsmöten. Upplöses förbundet ska dess behållna förmögenhet användas i enlighet med beslut som fattas på det sista årsmötet där förbundets upplösning slutligt avgörs.
Tvist mellan föreningen å ena och medlem å andra sidan ska avgöras av en skiljeman enligt gällande lag om skiljemän. Om enighet mellan parterna om skiljeman inte uppnås, ska sådan utses i enlighet med reglerna för Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut.
13 februari 2023
Det finns inget utdrag eftersom det här är ett skyddat inlägg.
22 februari 2022
För att kunna räkna ut medlemsavgiften behöver vi uppgifter om senast kända årsomsättning. Medlemsavgiften är 0,07 % av medlemmens senaste kända årsomsättning upp till 150 miljoner kronor och 0,01 % på årsomsättning därutöver. Minimiavgiften är 2 500 kronor.
23 januari 2022
HR Fokus AB har utvecklat programmet Skolboxen som beräknar ferielön och uppehållslön för de kollektivavtal som finns bland friskolor (Almega, KFO och KFS).
4 juni 2020
I samarbete med Friskolornas riksförbund erbjuder BTJ skolbibliotekslösningar som ger rätt förutsättningar för att lyfta läsglädje och lärande. Medlemmar i Friskolornas riksförbund har 10–15 procent rabatt på media och upp till 54 procent rabatt på tjänster. Till erbjudandet Våra anpassningsbara tjänster är utformade för att anpassas efter lokala behov utifrån skollagen och läroplaner.