HR Fokus – Löneadministrativ lösning för friskolor
23 januari 2022
HR Fokus AB har utvecklat programmet Skolboxen som beräknar ferielön och uppehållslön för de kollektivavtal som finns bland friskolor (Almega, KFO och KFS).
23 januari 2022
HR Fokus AB har utvecklat programmet Skolboxen som beräknar ferielön och uppehållslön för de kollektivavtal som finns bland friskolor (Almega, KFO och KFS).
10 januari 2022
Fristående förskolor och skolor har sedan förra året möjlighet att elektroniskt via SPAR få tillgång till uppgifter om vem som är barns vårdnadshavare.
Lästips
15 januari 2021
Under året träder några nya lagar och regler i kraft. Några av dem har vi även tidigare informerat om.
24 april 2020
Friskolornas riksförbund och Slöjdfokus har slutit ett samarbetsavtal som innebär att medlemmar i Friskolornas riksförbund får rabatt på Slöjdfokus produkter. Slöjdfokus är en av de ledande leverantörerna i Skandinavien på slöjdmaterial och utrustning till skolor.
26 november 2019
Ett förhandstillstånd som förenklar Skolkopieringsavtalet är ett tillstånd som underlättar när lärare och elever kopierar och delar upphovsrättsskyddade texter, bilder och noter för undervisningen. Avtalet ger rätt att i begränsad omfattning kopiera och dela publicerade texter, bilder och noter från hela världen. Till exempel från webben, tidningar, tidskrifter, digitala publikationer, läroböcker, fackböcker med mera.
Nyhet
26 april 2019
I samband med årsmötet erbjöds en kostnadsfri heldagskonferens under rubriken "Vad menas med kvalitet i skolan?" Läs mer om vilka ämnen vi talade om och ladda ner de presentationer som några av talarna visade.
7 februari 2019
Här kan du som medlem ladda ner material från semimariet Ägar- och ledningsprövning den 1 februari 2019.
Nyhet
7 februari 2019
Datorer eller surfplattor med tangentbord, en skärmstorlek på minst 9,6 tum och en internetuppkoppling som klarar att alla elever gör provet samtidigt. Det är exempel ur de tekniska kraven för att genomföra digitala nationella prov från och med 2022 som Skolverket nu har presenterat.
Mall
17 januari 2019
Friskolornas riksförbund har tagit fram en mall du kan använda för att begära överklagningsbara pengbeslut från kommunen. Om beslutet från kommunen inte är ställt till till just din skola är det nämligen inte möjligt att överklaga som förvaltningsbesvär för att få pengbeslutet ändrat.
Nyhet
17 januari 2019
Vi har fått frågor om vad som gäller kring några av de nya bestämmelserna som började gälla 1 juli 2018. En återkommande fråga handlar om överlämning av uppgifter om elev i samband med skolbyte och vi vill därför informera mer ingående om de nya reglerna.
Nyhet
16 januari 2019
EU-kommissionen har tagit initiativ till att utveckla Selfie. Selfie är ett forskningsbaserat verktyg för som hjälper skolor att utveckla sin digitalisering. Verktyget är kostnadsfritt och används helt anonymt.
Nyhet
16 januari 2019
Många elever får undervisning i digital kompetens. Men samtidigt är det inte alla som får det, och de som får det får det inte alltid regelbundet. Det visar rapporten Skolbarnen och internet 2018 från Internetstiftelsen.
Nyhet
17 december 2018
Den 1 januari 2019 börjar ett nytt regelverk för ägar- och ledningsprövning i fristående verksamheter att gälla. Det innebär att fristående förskolor och skolor granskas på ett nytt sätt, både vid ansökan om tillstånd och i tillsynen. Ägare och ledning för verksamheterna ska granskas på så sätt att de uppfyller krav på kompetens och lämplighet för att få driva förskola och skola.
Nyhet
15 november 2018
Skolverket har nyligen publicerat allmänna råd om betyg och betygssättning. De allmänna råden är en del av Skolverkets författningssamling, där själva ”råden” förväntas följas av huvudmän, skolledare och lärare.
Nyhet
15 november 2018
Fjärrundervisning ökar elevers tillgång till såväl utbildning, som undervisning av behöriga lärare. Det ökar också möjligheten för huvudmän att ha ett flexibelt utbud av ämnen och kurser.
Intervju+1
1 november 2018
När matematikresultaten behövde bli bättre vände sig Erlaskolan till matematikforskare. Idag innehåller matematikundervisningen mer aktivitet och resonerande och eleverna tycker det är roligare.
Publicerade råd
18 september 2018
Klagomål mot en skola kan ge viktig information till huvudmannens kvalitetsarbete. Friskolornas riksförbund och Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram ett stödmaterial om klagomålshantering. Här finns en guide för självskattning och förslag på hur en skola eller skola kan informera om hur klagomål hanteras.