Extra
Friskoleveckan 2022
30 mars 2022
Skolutveckling under 30 år – värt att uppmärksamma! I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag.
Extra
30 mars 2022
Skolutveckling under 30 år – värt att uppmärksamma! I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag.
Debattartikel
14 februari 2019
Valfriheten i skolan är central för föräldrar och elever. Med januariavtalet på plats hoppas jag på en mandatperiod där utbildningspolitiken värnar den svenska avgiftsfria valfrihetsmodellen. Det skriver Ulla Hamilton i tidningen Arbetet.
Rapport
21 december 2018
Grattis till Eskilstuna som rankas högst! Bottenkommunerna Jönköping, Växjö och Norrköping har lång väg att gå däremot.
Friskolebloggen
27 augusti 2018
Rätt utformat kan skolvalet bidra med information om vad som gör vissa skolor eftertraktade och vad som gör att andra väljs bort.
Friskolebloggen
14 augusti 2018
Men för de individer som skulle vilja välja men inte får det pga att (s) anser att valet är fel - inte pga att det är en dålig skola utan pga att skolan har en viss driftsform - känns den nu tydliggjorda politiken mot friskolor knappast bättre. Men beskedet är tydligt. En röst på (s) innebär ett stopp för nya friskolor som är AB.
Friskolebloggen
7 juni 2018
SvTs program Svenska Nyheter den 30 mars 2018 tog ställning i en fråga som är minst sagt kontroversiell i den offentliga debatten. Programledaren har dessutom uppmanat allmänheten att agera på ett sätt som har förorsakat tredje man ekonomisk skada.
Debattartikel+1
2 maj 2018
Obligatoriskt skolval skulle kunna minska segregationen bland Sveriges skolelever, skriver Ulla Hamilton och Stefan Koskinen, Friskolornas riksförbund respektive Almega hos Dagens Samhälle.
Rapport
2 maj 2018
FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND & ALMEGA 2018 | Närhet är viktigt när föräldrar väljer skola, särskilt för de med yngre barn. Men skolvalet görs utifrån ett större antal faktorer. Föräldrar med svag socioekonomisk bakgrund värderar i högre utsträckning akademisk kvalitet på bekostnad av trivsel och mer högavlönade prioriterar i högre grad mjuka faktorer. Det visar en ny rapport som undersökt det aktiva skolvalet i sju kommuner.
Debattartikel
10 april 2018
När Sveriges televisions satirprogram Svenska nyheter väljer att – med hjälp av licenspengar – driva kampanj mot den i riksdagen beslutade ordningen för kösystem i friskolor visar SVT inte bara på en oförmåga att förutse konsekvenser för de drabbade friskolorna, barn och föräldrar, utan också på stor okunskap i sakfrågan. Dessutom avslöjar de sin oförmåga att värna sin egen legitimitet. Det skriver Ulla Hamilton hos Dagens Samhälle.
Friskolebloggen
6 april 2018
Friskolornas riksförbund driver sedan flera år frågan om aktivt skolval - alla ska välja skola. Det finns idag i ett fåtal kommuner, var berättar vi om på vår årsmöteskonferens i april. SvT är välkomna till konferensen. Då kanske de kan bidra till att sprida information om hur man skulle kunna gå till väga för att fler ska kunna välja skola.
Nyhet
13 mars 2018
Religionsfriheten är grundlagsskyddad i regeringsformen (RF). Konfessionella inslag i utbildning är reglerade i skollagen. Här kan du läsa om vad som gäller.
Lästips
2 mars 2018
SVENSKT NÄRINGSLIV 2018 | Endast hälften av lärarna som är anställda av privata arbetsgivare inom den offentligt finasierade utbildningen skulle söka sig till en kommunal arbetsgivare om deras nuvarande arbetsplats skulle tvingas stänga. Det visar en undersökning av SCB/Svenskt Näringsliv.
Friskolebloggen
15 december 2017
"I den svenska välfärden finns riktiga problem som växande vårdköer, brister i äldreomsorgen och otillräckliga kunskapsresultat i skolan. Inget av dessa problem löses med förslag som begränsar valfriheten.
Intervju+1
7 december 2017
De flesta eleverna är inte troende och fler än hälften har utländsk bakgrund. Den kristna inriktningen på Pauliskolan ligger bakom trygghet, bra kvalitet och en lyckad integration på skolan, menar rektor Thomas Wallin.
Friskolebloggen
9 oktober 2017
Skolverkets yttrande över Skolkommissionens förslag ”Samling för skolan” är en intressant läsning och långt ifrån den lovsång som utbildningsminister Fridolin framför över Skolkommissionens förslag. I flera fall sammanfaller deras yttrande med vårt eget yttrande, vilket vi givetvis tycker är bra.
Friskolebloggen
11 september 2017
Läser Suhonens krönika i Dagens Samhälle. Den är intressant på många sätt. En gripande historia om hans mors sjukdom. Ingen har ifrågasatt den generella välfärdsmodell som vi har i Sverige. Men det som är tydligt är att det innebär leveransproblem att bara bygga den på offentlig verksamhet.
Nyhet
6 september 2017
Populära friskolor har utvecklat nya kösystem för att alla ska ha chans att komma in på skolan, även barn födda sent på året. Skolverket tycker det är bra och avstyrker Skolkommissionens förslag om lottning.