Vd intervjuar
Kunskapsskolan 20 år
4 februari 2021
Kunskapsskolan fyllde 20 år förra året och har därför i samarbete med forskare givit ut jubileumsrapporter som belyser aktuella skolfrågor.
Vd intervjuar
4 februari 2021
Kunskapsskolan fyllde 20 år förra året och har därför i samarbete med forskare givit ut jubileumsrapporter som belyser aktuella skolfrågor.
Debattartikel
17 juni 2020
”Reaktionerna på vår rapport ”Se skolans verkliga utmaningar” avslöjar de som är fast i förutfattade meningar”. De utgår ifrån att rapportens syfte är att hävda att friskolor är bättre än kommunala skolor.
Rapport
11 juni 2020
Idag publicerar Friskolornas riksförbund rapporten ”Se skolans verkliga utmaningar – låt alla goda krafter bidra” Ambitionen med rapporten är att ge en bild av vilka utmaningar som svensk skola ha, inte minst mot bakgrund av den stora förändring som skett av e …
Vd intervjuar
5 juli 2019
Hör Head of Academics, Damian Brunker, på IES om hur de arbetar med att mäta kunskapsutvecklingen hos sina elever, så kallad progressionsmätning.
Rapport
20 mars 2019
FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND 2019 | Friskolornas riksförbund fortsätter sitt arbete med att sätta fokus på systematiskt kvalitetsarbete och ledarskap i den svenska skolan.
Debattartikel
24 november 2018
Den svenska skolan behöver bli bättre. Friskolornas riksförbund har tagit fram 40 punkter som den kommande regeringen och övriga Skolsverige kan arbeta med för att förbättra den svenska skolan. Ulla Hamilton skriver på Dagens Samhälles debattsida.
Intervju+1
1 november 2018
När matematikresultaten behövde bli bättre vände sig Erlaskolan till matematikforskare. Idag innehåller matematikundervisningen mer aktivitet och resonerande och eleverna tycker det är roligare.
Nyhet
30 oktober 2018
Har du och dina kollegor genomfört Sveriges bästa utvecklingsprojekt? Delta i GötaPriset och var med och sprid dina erfarenheter till kollegor i hela landet.
Intervju+1
21 februari 2018
Friskolan Broholmsskolan medverkade i en forskningsstudie om elevers förutsättningar att nå målen i grundskolan. Ingen skola är för liten för att delta i forskning, tror verksamhetschef Marie Pilfalk. Det är snarare en möjlighet för små skolor att få värdefulla kontakter med akademin.
Lästips+1
8 januari 2018
SVENSKT NÄRINGSLIV 2018 | "Jämfört med elever i kommunala skolor ger eleverna som går i friskolor genomgående sina skolor högre betyg avseende mjuka faktorer såsom stimulans, studiero, trygghet och övergripande nöjdhet. Oavsett hur man mäter finns det signifikanta skillnader till fristående skolors fördel".
Friskolebloggen
27 december 2017
I dessa juletider är det lätt att tänka på den gamla sången "Prästens lilla kråka" - än slank han hit och än slank han dit och än slank han ner i diket,...Å ena sidan ska resultatet på ett nationellt prov vara betygsbestämmande - men å andra sidan framkallar de stress och ska därför minskas till antalet, de som minskas blir frivilliga. Så det blir färre antal nationella prov men de blir desto viktigare för slutbetyget.
Nyhet
5 december 2017
Svenska fjärdeklassares läsförståelse är tillbaka uppe på samma nivå som 2001, då Sverige var bäst av alla. Och alla elevgrupper har förbättrat sig.
Friskolebloggen
1 december 2017
Oroande att resultaten i matematik är så svaga oavsett huvudman
Intervju+1
16 november 2017
Sverige har en brist på 55 000 lärare de närmsta åren och antalet sökande till lärarutbildningen sjunker. För att överbrygga lärarbristen vill Ulla Hamilton som är vd på Friskolornas riksförbund se flera olika lösningar; höjda antagningskrav till lärarutbildningen, duktiga obehöriga lärare, utländska lärare, distansundervisning och entreprenadlösningar.
Remissvar
13 oktober 2017
Friskolornas riksförbund välkomnar de förslag som kan leda till bättre elevresultat, effektivare resursanvändning och bättre flexibilitet kring undervisningen. Men förbundet anser att utredningen tyvärr mer ser problem med den nya teknik som står till buds för olika undervisningsformer i stället för de goda möjligheter som finns. Det finns en alldeles för stor rädsla för det som är nytt och som kanske inte tidigare prövats i Sverige. Förslagen är heller inte tillräckliga för att avhjälpa lärarbristen.
Debattartikel
28 augusti 2017
Betyg är sedan länge huvudredskapet för att visa vad en elev kan. Vad som däremot lämnats allt för bortglömt är vad skolan och läraren faktiskt bidragit till vad gäller elevens kunskap, bortsett från kunskapen eleven fått hemifrån eller från annat håll. Det skriver Ulla Hamilton på DS Debatt.
Friskolebloggen
29 juni 2017
Att frånta lärare den stora del av yrkets profession som utgörs av bedömning är ett omyndigförklarande av lärarkåren. Det känns också ganska märkligt att lärares förmåga att bedöma elevers kunskapsutveckling kan utnyttjas fullt ut i alla andra ämnen än de som är föremål för nationella prov. I dessa ämnen tycks förtroendet för lärarnas kompetens att göra en samlad bedömning av elevernas förmåga vara gott.