Vd intervjuar
Ny rapport om kommunernas sårbarhet
Fredrik Bergström om WSP:s rapport ”Regionernas kamp” som analyserar kommuners sårbarhet bl a avseende skolutveckling.
Vd intervjuar
Fredrik Bergström om WSP:s rapport ”Regionernas kamp” som analyserar kommuners sårbarhet bl a avseende skolutveckling.
Intervju
I år fyller Kunskapsskolan 20 år och i samband med jubileet presenterar de ett antal vetenskapliga artiklar och rapporter. Läs intervjun med Kunskapsskolans vd Fredrik Lindgren för att få veta mer.
Debattartikel
”Reaktionerna på vår rapport ”Se skolans verkliga utmaningar” avslöjar de som är fast i förutfattade meningar”. De utgår ifrån att rapportens syfte är att hävda att friskolor är bättre än kommunala skolor.
Rapport
Idag publicerar Friskolornas riksförbund rapporten ”Se skolans verkliga utmaningar – låt alla goda krafter bidra” Ambitionen med rapporten är att ge en bild av vilka utmaningar som svensk skola ha, inte minst mot bakgrund av den stora förändring som skett av e …
Friskolebloggen
Varning – långt men relevant inlägg. På fredagskvällen såg jag ett nyhetsinslag från Storvretskolan i Botkyrka. Den skola som under flera år tillåtits prestera helt undermåligt utan att ansvariga politiker agerat.
Rapport
FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND 2019 | Friskolornas riksförbund fortsätter sitt arbete med att sätta fokus på systematiskt kvalitetsarbete och ledarskap i den svenska skolan.
Intervju
Fungerande digitala ekosystem och kunskap för att värdera, välja och använda digitala läromedel, tjänster och produkter. Det är vad skolor behöver just nu för att digitaliseringen i utbildningssektorn ska bli framgångsrik.
Nyhet
Datorer eller surfplattor med tangentbord, en skärmstorlek på minst 9,6 tum och en internetuppkoppling som klarar att alla elever gör provet samtidigt. Det är exempel ur de tekniska kraven för att genomföra digitala nationella prov från och med 2022 som Skolverket nu har presenterat.
Remissvar
Förbundet avstyrker förslaget om att införa offentlighetsprincipen i börsnoterade skolföretag, med hänvisning till att rättsläget är alldeles för oklart om utlämnande av allmän handling och meddelarfrihet skulle stå i strid med MAR, EU:s Market Abuse Regulatio …
Nyhet
Vi har fått frågor om vad som gäller kring några av de nya bestämmelserna som började gälla 1 juli 2018. En återkommande fråga handlar om överlämning av uppgifter om elev i samband med skolbyte och vi vill därför informera mer ingående om de nya reglerna.
Nyhet
EU-kommissionen har tagit initiativ till att utveckla Selfie. Selfie är ett forskningsbaserat verktyg för som hjälper skolor att utveckla sin digitalisering. Verktyget är kostnadsfritt och används helt anonymt.
Nyhet
Många elever får undervisning i digital kompetens. Men samtidigt är det inte alla som får det, och de som får det får det inte alltid regelbundet. Det visar rapporten Skolbarnen och internet 2018 från Internetstiftelsen.
Nyhet
Den 1 januari 2019 börjar ett nytt regelverk för ägar- och ledningsprövning i fristående verksamheter att gälla. Det innebär att fristående förskolor och skolor granskas på ett nytt sätt, både vid ansökan om tillstånd och i tillsynen. Ägare och ledning för verksamheterna ska granskas på så sätt att de uppfyller krav på kompetens och lämplighet för att få driva förskola och skola.
Intervju
Två friskolor får utmärkelsen Bättre Skola 2018. Båda skolorna kännetecknas av långsiktighet och laganda - och att de inte är nöjda bara för att de får en utmärkelse.
Debattartikel
Skolor och huvudmän behöver få hjälp att bättre hantera situationen kring så kallade hemmasittare, elever som inte kommer till skolan. Ett sätt är att ta fram statistik och titta på de kommuner som hittat vägar framåt, skriver Ulla Hamilton i Svenska Dagbladet tillsammans med flera skolaktörer.
Nyhet
Skolverket har nyligen publicerat allmänna råd om betyg och betygssättning. De allmänna råden är en del av Skolverkets författningssamling, där själva ”råden” förväntas följas av huvudmän, skolledare och lärare.
Nyhet
Fjärrundervisning ökar elevers tillgång till såväl utbildning, som undervisning av behöriga lärare. Det ökar också möjligheten för huvudmän att ha ett flexibelt utbud av ämnen och kurser.