29 november 2023

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Skolinspektionen meddelar att myndigheten drar in tillståndet för Cordoba International School i Stockholm, med ägaren ALM Education, efter att SÄPO varnat om att bland annat delar av ledningen stått i kontakt med våldsbejakande islamister.

För medlemskap i Friskolornas riksförbund krävs enligt stadgarna att verksamheten är godkänd av Skolinspektionen. Dessutom förutsätter det att Friskolornas riksförbunds styrelse beviljar ansökan om medlemskap.

Som medlem i Friskolornas riksförbund har skolhuvudmannen att följa förbundets etiska riktlinjer och verka för att barn och unga ska utveckla respekt för varandra och våra demokratiska traditioner. Lika viktig är rättsstatens principer och mänskliga rättigheter. Det får aldrig uppstå tvivel om att det är våra medlemmars fokus.

Skolinspektionens anklagelser i sitt beslut är utomordentligt allvarliga och oförenliga med att få verka i svenskt skolväsende och därmed också att vara medlem i Friskolornas riksförbund.

/

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som

Skolinspektionen kritiserar Nya Raketskolan i Kiruna

13 februari 2024

Jag skrev nyligen om att det är lite fokus på skolpolitikernas (dvs skolhuvudmännens) ansvar för de kommunala skolorna. Skolinspektionen har

Vems ansvar att elever ej blir behöriga?

07 februari 2024

Igår, tisdag, arrangerade Moderaterna i Göteborg ett intressant lunchseminarium om skolan. Friskolornas riksförbund gör sedan några år tillbaka en sammanställning

Varför är det viktigt att få välja skola?

02 februari 2024

I dessa tider sitter familjer runt om i landet och funderar på vilken skola man ska välja, elever funderar på