30 augusti 2022

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Under tisdagen besökte jag Estniska Skolan i Gamla stan i Stockholm. Rektor Piia Paljak Särlefalk med flera tog emot på en av Stockholms kanske mysigaste skolor – och med en makalös utsikt från Gamla stans takåsar mot Södermalm, Riddarholmen och City.

På Estniska Skolan går bara cirka 200 elever i en närmast medeltida miljö med vinklar och vrår, trånga trappor och sneda tak vart man än tittar.

”Här tror vi på ordning och reda”, säger rektor Piia Paljak Särlefalk och understryker att barnen i klassrummen står upp när läraren kommer in, att de ställer höga krav på elevernas kunskapsresultat och att de tillhör skolorna med högst meritvärde i Stockholm. Men Piia betonar också att ingen elev lämnas i bakvattnen. De som sackar efter får extra stöd och skolan ställer mangrant upp enligt den estniska livsfilosofin: ”Nu löser vi det här.”

Och inte är det intrycket av någon kadaverdisciplin eller särskilt sträng skolmiljö som övermannar en när man kliver runt i Estniska Skolans trånga, men mysiga lokaler i trakterna kring Tyska kyrkan i Gamla stan. Tvärtom är stämningen uppsluppen, intim och kärleksfull. Som en stor och härlig familj.

Men som skola betraktad är Estniska Skolan tvärtom liten. Och i likhet med andra små friskolor står Estniska Skolan under hot. Debatten om friskolor där politiker från flera partier utgår från att friskolor drivs av girigbukar som stjäl skattemedel från barn och lockar med betygsinflation är fullkomligt främmande på Estniska Skolan, liksom på de allra, allra flesta friskolor runt om i landet. Men orosmolnen som drar över himlen i spåren av denna debatt är ändå ett faktum.

Mest oroar man sig för att skolpengen ska bli lägre. Som många andra små friskolor lever Estniska Skolans ekonomi på allt snävare marginaler. Det finns utrymme för ett tjugotal elever till. Men målgruppen för den tvåspråkiga skolan är beroende av att det finns intresse för att lära sig även estniska. Och om skolpengen skärs ner hotas verksamheten akut.

En skola som funnits i 77 år och som med en modern mångkulturell syn på tillvaron utbildat generationer av Sverigeester – många av vilka har gjort storartade karriärer inom media, politik, näringsliv och kultur – och som verkligen visar vad det lilla extra engagemanget för varje elev kan betyda för skolresultaten, hotas alltså av nedläggning för att vissa partier vill snåla på våra barns utbildning under parollen ”återta den demokratiska kontrollen”. I valet om knappt två veckor är det föräldrarna som har den demokratiska kontrollen. Då kan de se till att den politik som är ett stort hot mot valfriheten och friskolorna inte får förutsättning att genomföras.

Så låt för allt i världen inte fantastiska friskolor som Estniska Skolan hamna i skottlinjen för dessa politiker. Det hotar på sikt valfriheten för alla elever i Sverige. Lyssna gärna på min intervju med Estniska Skolans kloka rektor, Piia Paljak Särlefalk.

Internationella Engelska skolans vd: Välkommen att besöka våra skolor!

03 oktober 2023

DN har av någon anledning skrivit ett flertal ledare där de valt att kritisera Internationella Engelska Skolan. Med anledning av

Ingrip i tid mot dåliga skolor

02 oktober 2023

Återigen uppmärksammas Thorenkoncernen i Dagens Nyheter: ”Skolkoncern slipper miljonbelopp i vite – trots upprepade brister”. DN har gått igenom Skolinspektionens

Ska vi ha lottning till alla skolor?

28 september 2023

På agendan för helgens centerstämma i Örebro står bl a frågan om lottning som urvalsgrund till friskolor. Idag gäller syskonförtur,

Krävs det kadaverdiciplin för att få ordning på en skola?

26 september 2023

Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? Det handlade vårt frukostseminarium