I år är det 30 år sedan friskolereformen beslutades i Sveriges riksdag. Det är värt att uppmärksamma, och det gör vi bland annat genom Friskoleveckan.
Innan friskolereformen beslutades var det närhetsprincipen som gällde för alla. Det kan vara bra att påminna sig själv om det ibland. Tänk dig själv, att inte få välja skola för sina barn. Det känns ju helt otänkbart idag att en myndighet ska bestämma var och i vilken skola ditt barn ska gå. För att få veta mer om Friskoleveckan intervjuade vi Annika Renestam, ansvarig för projektet hos Friskolornas riksförbund.
Vad är friskoleveckan?
– Friskoleveckan är en vecka fylld av glädje, engagemang och stolthet av friskolor för friskolor och alla som är intresserade av skolutveckling. Det kommer hållas seminarier och paneldiskussioner på olika orter runt om i Sverige. Vi kommer få ta del av många berättelser om skolutveckling i ett historiskt perspektiv. Det är lätt att glömma bort möjligheterna vi har idag, om man inte också minns sin historia.
Varför har vi en friskolevecka?
– Friskolereformen har haft stor betydelse för skolutvecklingen rent generellt i Sverige. Den har gett familjer möjlighet att välja förskola eller skola för sitt barn. Innan friskolereformen infördes, var det närhetsprincipen som gällde för alla, det fanns ingen möjlighet att välja annan skola, eller välja bort den närmaste skolan om den inte fungerade för just dig.
– Närhet kan vara bra, men många vill välja något annat än närhet. Tex en annan pedagogik, en särskild inriktning, att kunna välja bort en skola där man inte fullt ut kommer till sin rätt – eller så kan det vara kompisar som drar helt enkelt. Den viktigaste skillnaden är möjligheten att välja och att det idag finns en mångfald av alternativ, både kommunala och fristående.
– Det är inte bara valfriheten och mångfalden av pedagogiska inriktningar och huvudmän som kom med friskolereformen. Forskning visar att i kommuner med friskolor utvecklas även de kommunala skolorna. Det är bra. Som utbildningsentusiast är jag för skolutveckling i alla system och med alla huvudmän. Ett system, en process eller människor generellt får aldrig sluta utvecklas. Utveckling är en fundamental drivkraft i oss alla – människor som företag och system.
– Därför har vi en friskolevecka, för att uppmärksamma alla de berättelser där friskolereformen införande gjort skillnad för individer och för skolutvecklingen generellt. Det är lätt att glömma bort möjligheterna vi har idag, om man inte också minns sin historia. 30 år är en kort tid ur ett historiskt perspektiv, men i nuet där jag står precis nu, kan det upplevas oändligt.
Vad kommer att hända?
– På fem olika orter har vi värdskolor som bjuder in alla oss skolintresserade till sina lokaler. Det kommer hållas seminarium, panelsamtal och möjlighet till nätverkande. Seminarierna består av såväl föreläsare som panelsamtal och har vi tur får vi lyssna till en och annan elev som vill uttrycka sitt perspektiv.
– Vårt fokus under denna vecka är skolutveckling i ett vidsträckt nu. Dvs minnas var ifrån vi kommer och vad vi lärt, men i ännu större utsträckning, fokusera på vad vi ser framåt. Att utveckla skola och lärandet kan aldrig stanna upp. Det måste vara en ständigt pågående process, precis som samhällsutveckling generellt.
Var ska vi vara?
– Vår ambition är att detta ska bli ett återkommande arrangemang, så att fler kommuner och skolor kan stå värd, och på så sätt uppmärksamma arbetet på just den orten.
Den här gången ses vi på följande orter under friskoleveckan:
* 4 april Göteborg, Fridaskolan, Grimboåsen 22 a i Göteborg
* 5 april Helsingborg, Internationella Engelska Skolan i Magistergatan 2, Helsingborg
* 6 april Västerås, Kunskapsskolan, Ångkraftsvägen 1 a i Västerås
* 7 april Sundsvall, KLARA teoretiska gy, Bankgatan 16 i Sundsvall
* 12 april Hudiksvall, Hudikgymnasiet, Drottninggatan 2 i Hudiksvall
Varför är friskoleveckan viktig?
– Det här är ett arbete vi gör tillsammans. En gemensam aktivitet av friskoleverksamheter över hela landet, som vi driver och äger tillsammans. Vi hoppas och tror att många är intresserade av att delta i vår tids viktigaste samtal – hur skola ska fungera i framtiden. Inte minst lokala politiker.
Har du frågor? Tveka inte att kontakta Annika på annika.renestam@friskola.se eller 073-365 00 12