22 mars 2021

Friskoledebatten är het just nu. Det finns flera utredningsförslag som, om de blir verklighet, kommer att påverka förutsättningarna för att driva friskola och därmed också för skolvalet. Men vad säger forskningen? Vad innebär en etablering i en friskola i en kommun för kvaliteten i kommunala skolor? Bidrar friskolor till segregationen?

Vi bjöd in till ett webbinarium med Henrik Jordahl, professor Örebro universitet och en av författarna till Privatizing Welfare Services: Lessons from the Swedish Experiment. Han presenterade de delar av boken som rör effekterna av friskolereformen.

Vilka lärdomar kan dras?  Borde något ha gjorts annorlunda? Hur har kostnader och kvalitet påverkats? Har valfriheten haft någon negativ påverkan på segregation och andra sociala dimensioner?

Ladda ned Henrik Jordahls presentation Privatisering av välfärdstjänster-friskolereformen och se hela webbinariet via klippet på You-tube.

Läsa i dialog

21 februari 2024

Så väcker Tellusbarn små barns läslust Tellusbarn har flera förskolor där en majoritet av barnen har ett annat modersmål än

Vd intervjuar Andreas och Sara på Karlsundsskolan i Örebro

20 februari 2024

På Karlslundsskolan i Örebro är rörelse en naturlig del av skoldagen. Skolan är en certifierad generation Pepp-skola vilket innebär att

Vd intervjuar Malin Nordesjö, Tisenhultgruppen

19 februari 2024

Malin Nordesjö är ägare och vd på Tisenhultgruppen, som bland annat driver Futuraskolorna. Här intervjuas hon av Ulla Hamilton, vd

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som