03 augusti 2020

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

Återkommande skrivs det artiklar om hur bra svensk skola var förr, då framförallt före friskolereformens införande i början på 1990-talet. Senast av Hamid Zafar i GP:

Det vekar inte spela någon roll att IFAU i sin omfattande rapport från 2014 konstaterar att resultatfallet började före friskolereformen. Det verkar inte spela någon roll att det finns många exempel på att det var stora problem i svensk skola på 1980-talet. Här illustrerat av en artikelserie i Expressen från september 1990.

 

 

Minnet är kort och det är klart att det är lätt för friskolemotståndarna att hävda att problemet för svensk skola beror på friskolereformen.

Man kan ju fundera på hur de tänker nu då Pisa-resultaten går upp samtidigt som andelen elever i friskolor är högre än någonsin. Forskaren Gabriel H Sahlgren kommenterara bl a detta i sin rapport som är en intressant forskningssammanställning.

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Varför måste skolor stängas?

11 juni 2024

Den rubricerade frågan är mycket relevant. Därför finns det skäl att ta reda på dess svar. I skoldebatten framförs det

Skolinspektionens skolenkät tydlig – lärare i friskolor trivs bättre

10 juni 2024

Skriver i dag på Expressen DEBATT. För fackförbundet Sveriges lärare är den så kallade marknadsskolan ett rött skynke. Många lärarstudenter

Insyn eller inte insyn – det är frågan

31 maj 2024

För över en månad sedan överlämnade den så kallade Skolinformationsutredningen sitt förslag till skolministern. Denna för friskolorna så viktiga utredning,