29 augusti 2018

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

De plockar fram en utredning från 2016 som jämför löner i kommunala skolor 2015 med löner i friskolor 2014 – hur seriöst är det?

Socialdemokraterna sprider nu falska siffror om löneskillnader mellan medarbetare i friskolor och kommunala skolor. De hänvisar till att det är korrekta siffror eftersom det är Riksdagens utredningstjänst som gjort utredningen. Det innebär att det är offentligt material så har vi bett Riksdagens utredningstjänst att få utredningen. Deras siffror stämmer nämligen inte alls med den lönestatistik som Almega har. Nu har vi fått den och det visar sig att:

  • Utredningen är gjord i november 2016.
  • Den analyserar löner 2015 enligt SCB, men att bara jämföra SCBs statistik för ett år blir vilseledande eftersom den innehåller olika år. I detta fall lönerna 2014 i friskolor med lönerna 2015 i kommunala skolor.
  • Kollektivavtalen för lärare på de privat drivna skolorna har nämligen lönerevisionsdatum 1 september, till skillnad från kommunernas i mars. Det gör att de löner som SCB samlar in i september varje år, har när det gäller kommunalt drivna skolor sannolikt nästintill samtliga reviderade i årets löneläge. Det har däremot inte friskolornas pga den senare tiden för lönerevision. Det innebär att när friskolorna ska rapportera in årets lönestatistik har man inte hunnit med att uppdatera lönerna till årets löneläge, utan merparten av de inrapporterade lönerna avser förra årets löneläge.
  • Den har inte tagit hänsyn till den åldersskillnad som finns. Medarbetare i friskolor är betydligt yngre än de som arbetar i kommunala skolor.
  • Utredningstjänsten konstaterar också att siffrorna för friskolorna är osäkra ”… uppgifterna för privat sektor är behäftad med osäkerhet vilket i förlängningen begränsar möjligheterna att redovisa statistiken på fina nivåer. ”
  • Lyssna här på Almegas löneexperts beskrivning av vad man måste ta hänsyn till när man jämför löner. Tyvärr har uppenbarligen Riksdagens utredningstjänst missat detta när de gjorde rapporten för två år sedan.

Detta förhindrar dock inte (s) att idag gå ut i sociala media och förmedla en helt osann bild av hur det ser ut. Dessutom påstår de att ”När vinsterna maximeras är det personalen som får betala”. Och som grund för det använder de lönesiffror som är 4 år gamla från friskolor och tre år gamla från kommunala skolor. Det verkar minst sagt desperat.

Hur ser då verkligheten ut? Enligt Almegas lönestatistik så här:

 

Undras vilken ”hitte-på-fakta” som kommer i morgon från (s) om friskolor…

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Varför måste skolor stängas?

11 juni 2024

Den rubricerade frågan är mycket relevant. Därför finns det skäl att ta reda på dess svar. I skoldebatten framförs det

Skolinspektionens skolenkät tydlig – lärare i friskolor trivs bättre

10 juni 2024

Skriver i dag på Expressen DEBATT. För fackförbundet Sveriges lärare är den så kallade marknadsskolan ett rött skynke. Många lärarstudenter

Insyn eller inte insyn – det är frågan

31 maj 2024

För över en månad sedan överlämnade den så kallade Skolinformationsutredningen sitt förslag till skolministern. Denna för friskolorna så viktiga utredning,