”Det som gör frågan svår framgår av följande samtal jag hade med en sympatisk socialdemokratisk riksdagsman Jamal El-Haj för någon månad sedan. Han tyckte 7 % avkastning var bra, man får ju nästan inget i banken? Men sa jag, det är inte 7 % på investerat kapital vi talar om eller att 7 % i marginal tillåts. Det är 7 % på ett operativt kapital och detta operativa kapital är 0 för många företag. Vi vet ju alla att 7 gånger 0 blir 0, det vill säga i praktiken ett vinstförbud.”
Ovanstående är ett citat från den debattartikel som entreprenören Dan Olofsson hade i Sydsvenska Dagbladet i somras. Det är en artikel som alla borde läsa, inte bara politiker utan också journalister. Trots den omfattande debatten så tror alltjämt många journalister att förslaget handlar om investerat kapital. Det är fel. Bland allmänheten och även bland politikerna verkar den allmänna uppfattningen vara att det är ett tak som innebär att rörelsemarginalen (vinsten) får uppgå till max 7 procent. Det är också fel.
Fredrik Johansson har illustrerat okunskapen hos ledande politiker och ledarskribenter väl i sin artikel i SvD idag.
Widar Andersson har också tagit upp sina partikamraters hantering av denna fråga och menar att det är osmaklig cynism. Han konstaterar att ”Reepalus utredning har fullkomligt krossats av stora och tunga remissinstanser i staten, näringslivet och i politiken/fackföreningsrörelsen. Att använda en sådan utredning som underlag för en proposition är ovärdigt.” Han fortsätter ” Jag förtvivlas av att höra kloka personer som civilminister Ardalan Shekarabi – och den socialdemokratiska propagandaapparaten i stort – sprida osanningar om att de föreslår sju procents vinsttak eller om att lärare och undersköterskor sugs ut av kapitalisternas vinstjakt i välfärdsföretagen. Vore det som symbolisterna påstår så skulle ju lärare och undersköterskor fly från sina jobb för att hitta fina och bättre jobb hos kommuner och landsting. På dagens arbetsmarknad får lärare och undersköterskor jobb direkt. Men verkligheten är helt annorlunda. Undersökning på undersökning visar att medarbetarna trivs bättre hos de privata företagen.”
Jag kan bara instämma. Det djupt upprörande att se hur regeringspartiets företrädare nu rider på allmänhetens okunskap när det gäller välfärdsföretagen. Har de ingen skam i kroppen?
De vet att allmänheten har en helt skev bild av vinstmarginalerna i välfärdsföretagen. Därför nämner de aldrig de korrekta siffrorna. Av en SIFO-undersökning som Entreprenörskapsforum beställt om allmänhetens uppfattning om vinstnivåerna i välfärdsföretagen framgår det att 52 procent tror att de uppgår till 10 procent eller mer och var tredje tror att det ligger på över 20 procent. I själva verket handlar det om 4-6 procent. Man kan undra hur svaren skulle bli om frågan ställdes till riksdagsledamöterna som ska fatta beslutet…..
Varje dag går över 340.000 barn och elever till fristående skolor, flera hundratusen ytterligare skulle vilja göra det och står i kö för att få en plats. De lär få vänta, för vem vågar investera i nya skolor med detta läge? Över 61.000 medarbetare går till jobbet i dessa skolor, företag levererar till dessa skolor och det handlar om drygt 4.000 verksamheter som i stor utsträckning drivs av kvinnor. Alla dessa har gjort ett aktivt val. Nu vill s, v och mp i skön förening ta död på deras och alla andras möjlighet att välja förskola, skola, gymnasieskola, äldreomsorg mm. För det är det som blir effekten om Reepalus förslag blir verklighet. Det cyniska politiska spel som nu sker med människors vardag är förfärligt och ovärdigt en demokrati. Och uppenbarligen har de inte ens koll på vad förslaget innebär – hur kan moralen i politiken sjunka så lågt?
Maria Jacky har beskrivit väl vad förslaget innebär för hennes verksamhet, om det blir verklighet. Hon tvingas gå med förlust.
Frågan är om någon företrädare för regeringspartierna har läst remissyttrandena där tunga myndigheter har avvisat Reepalus förslag.