Räkna ut hur din verksamhet skulle påverkas av Välfärdsutredningen med hjälp av en räknesnurra. Förslagen berör alla driftsformer, allt från föräldrakooperativ till skolkoncerner.

Ilmar Reepalus välfärdsutredning har lagt förslag om omfattande begränsningar av ekonomin i friskolor och hos andra privata välfärdsaktörer. Reepalus förslag innebär bl a en begränsning av rörelsemarginalen. Marginalen, oavsett om den används till återinvesteringar eller till utdelning, får inte överstiga 7 procent plus statslåneräntan av det så kallade operativa kapitalet. Begränsningarna gäller för alla driftsformer, allt från föräldrakooperativ till skolkoncerner.

Nedan kan du ladda ner en räknesnurra som excel-fil för att själv räkna ut hur förslagen skulle påverka din verksamhet.

Ladda ner snurran

Ladda ner manual

Notera att taket för rörelseresultatet i snurran kan bli ett negativt tal. 

Vi skulle uppskatta om ni vill maila ert resultat till andreas.arvidsson@friskola.se så kan vi få en bättre bild av förslagens konsekvenser för enskilda verksamheter.

 

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta