17 februari 2016

Carl-Otto Berg arbetade här på Friskolornas riksförbund i drygt sex månader. Nu har han anställts av Almega och arbetar som stabsamordnare hos VD Anna-Karin Hatt. När Carl-Otto nu kan se tillbaka med lite perspektiv, har vi frågat honom hur hans bild av friskolorna påverkades av att jobba nära friskolorna under en tid.

cob_270_230.pngHur såg din bild av friskolorna ut innan du började på Friskolornas riksförbund?

– Det är uppenbart att bilden som media förmedlat de senaste åren ger en skev och felaktig bild på många sätt. Den bilden påverkade så klart även mig. Att föräldrar och elever har möjlighet att välja –  och välja bort – skola och att det finns friskolor är något som lett till att resultaten blivit bättre men också till att mångfalden ökat. Det är lätt att glömma bort det efter de uppförstorade dreven som varit.

Hur påverkades den bilden under din tid på förbundet?

– Den största aha-upplevelsen fick jag när jag första veckan fick reda på att friskolor har en högre andel elever med utländsk bakgrund än kommunala skolor. Sen är det är klart att man dagligen blev frustrerad av att verkligheten och mediebilden inte lirar och att många friskolor regelbundet behandlas orättvist av kommunerna ute i landet. Hur många kommunala skolor missköts inte utan att det blir stora rubriker?

Och den politiska debatten om friskolor och skolval – hur ser du på den nu när du har lite perspektiv?

– Det är ofta mycket känslor och det ska det få lov att vara eftersom skolan är något som påverkar många medborgare i vardagen. Jag tycker mig se en förändring mot en mer verklighetsnära bild kring friskolor. Det är uppenbart att föräldrar och elever vill kunna välja mellan olika skolor även framöver. Vi får inte glömma bort att skolvalet har ett oförändrat mycket starkt stöd.

Vilka utmaningar har friskolorna som du ser det?

– Friskolorna har många utmaningar. De föräldrar och elever som har sina barn i friskolor vet att det är välfungerande och bra skolor. Men bland den breda allmänheten har förtroendet skadats de senaste åren. Jag tror att skolorna behöver bli bättre på att visa upp och berätta om deras dagliga verksamhet. Ett annat viktigt vägval handlar om ifall vi ska utveckla eller inskränka skolvalet framöver. Jag tror på ett aktivt skolval där alla ska få välja – oavsett om man kommer från Aleppo eller Alingsås. Då måste kommunernas information bli bättre och möjligheterna att ställa sina barn i kö från BB skrotas.

När Carl-Otto slutade började i stället Andreas Arvidsson på Friskolornas riksförbund. Här får du träffa honom.

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta