03 november 2015

Friskolebloggen

ULLA HAMILTON / VD på Friskolornas riksförbund

De som själva gjort ett aktivt val är mer engagerade i skolgången. Till det kommer att friskolorna lyckas bättre med det centrala kunskapsuppdraget – fler elever når bättre resultat.

På Kvalitetsmässan i Göteborg presenterade Svenskt Kvalitetsindex (SKI) idag en färsk undersökning om Samhällsservice. I undersökningen har SKI jämfört hur nöjda elever och föräldrar är med friskolor respektive kommunala skolor.

För min del kom inte resultatet som en överraskning men det tål att upprepas för det sätter fokus på rätt frågor. Elever och föräldrar är mer nöjda med de fristående alternativen, detta gäller oavsett om det gäller förskolan, grundskolan eller gymnasiet. I genomsnitt är de tillfrågade är 5-10 procent mer nöjda i friskolor.

Egentligen är det ganska enkelt.

Att friskolorna är populära visar också det faktum att över 100.000 står i kö till bara några av de större fristående huvudmännen runt om i landet. Kan skillnaden mellan regeringens politik och människors val göras tydligare?

Imorgon åker jag till mässan i Göteborg för att diskutera vad som är vinsten med friskolor med Daniel Suhonen. Han ägnar stora dela av sin gärning åt att försöka svartmåla privata alternativ och han vill inskränka elevers och föräldrars rätt att välja. Samtidigt visar fakta på område efter område att vinsten med friskolor är bättre kvalitet med mer mångfald och högre kunskapsresultat, nöjdare personal, elever och föräldrar. Mitt fokus är därför inte huvudmannafrågan utan på kvalitet och resultat.

Med de många utmaningar som den svenska skolan står inför är det dags att se friskolorna som en möjlighet och inte ett hot. Det är dags att lyfta fram det som fungerar.

Tänk om politikerna hade valt Akelius modell

23 februari 2024

Det är aldrig lugnt i den offentliga debatten när det gäller friskolefrågan, men i samband med att Roger Akelius klev

Vill Åsa Westlund verkligen tvångsförvalta kommunala skolor som fifflar med betyg?

19 februari 2024

Socialdemokraternas skolpolitiska talesperson Åsa Westlund skriver i en debattartikel i Expressen den 14 februari att hon anser att skolor som

Skolinspektionen kritiserar Nya Raketskolan i Kiruna

13 februari 2024

Jag skrev nyligen om att det är lite fokus på skolpolitikernas (dvs skolhuvudmännens) ansvar för de kommunala skolorna. Skolinspektionen har

Vems ansvar att elever ej blir behöriga?

07 februari 2024

Igår, tisdag, arrangerade Moderaterna i Göteborg ett intressant lunchseminarium om skolan. Friskolornas riksförbund gör sedan några år tillbaka en sammanställning