Malmö ville inte betala för elever på friskola, men friskolan lät eleverna börja ändå. Eleverna anmälde kommunen till Skolinspektionen och har fått rätt.

Malmö kommun vägrade att komma överens med fristående Framtidsgymnasiet om bidrag för elever som sökt till friskolans yrkesintroduktion. Friskolan skulle inte få någon ersättning för eleverna. Anledningen var enligt Malmö kommun att eleverna inte hade gjort sitt val i tid och kommunen hävdade också att den inte har en skyldighet att ingå avtal.

Eleverna anmälde

Eleverna anmälde Malmö kommun till Skolinspektionen.

Skolinspektionen säger nu i sitt beslut att kommunen inte kan vägra ingå överenskommelse med friskolan på grund av att ansökan till utbildningen inte är gjord inom en viss tid.

Av gymnasieförordningen framgår nämligen att det är skolans huvudman som avgör om en elev kan antas efter det att utbildningen startat.

Beslutet säger också att en kommun inte kan vägra att teckna avtal av rent principiella skäl. Den enda giltiga anledningen för att hemkommunen ska kunna vägra teckna ett avtal om ersättning är om kommunen och friskolan inte kommer överens om ersättningens storlek.

Skolinspektionen säger också i sitt beslut att om den fristående skolan och elevens hemkommun inte kommer överens behöver inte den fristående gymnasieskolan ta emot eleven. Det poängteras också att hemkommunen enligt förvaltningslagen är skyldig att snabbt handlägga en ansökan om att kommunen ska ingå en överenskommelse.

Fick börja ändå

Även om Framtidsgymnasiet inte fick någon ersättning av elevernas hemkommun så antogs eleverna till den utbildning de ville gå. De går fortfarande kvar.

– Skolinspektionen har fattat ett beslut som förtydligar tillämpningen av regelverket. Beslutet är intressant eftersom det också kan få bäring på elever i gymnasiesärskolan, där ersättningen till friskolor har samma konstruktion, säger Gudrun Rendling, jurist på Friskolornas riksförbund.

Skollagens bestämmelser om ersättning för elever på introduktionsprogrammen yrkesintroduktion, individuellt alternativ och språkintroduktion samt gymnasiesärskolans individuella program skiljer sig från övriga utbildningar genom att hemkommunen och den fristående skolan ska komma överens om bidragets storlek. Det vanliga är annars att hemkommunens egna kostnader för utbildningen ligger till grund för elevpengen till friskolor.

Senast den 22 juni ska Malmö kommun ha vidtagit åtgärder som gör att bestämmelserna om bidrag till friskolan följs.

Ladda ner beslutet här (pdf, nytt fönster)

 

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta