Om landets kommuner skulle få rätt att stoppa nyetableringar av friskolor skulle 3 av 4 rödgröna kommunfullmäktigeledamöter vilja använda den möjligheten. Bland alliansens ledamöter skulle bara 6 procent vilja använda en sådan möjlighet. Det visar en undersökning som Friskolornas riksförbund gjort genom Demoskop. Undersökningen presenterades på ett frukostseminarium den 27 maj.

Ladda ner presentationen här (pdf, nytt fönster)

De stora skillnaderna mellan de politiska blocken visar att tillgången till friskolor skulle skilja sig åt mellan kommunerna beroende på hur den politiska majoriteten ser ut. Idag avgörs möjligheten att starta en friskola genom en tillståndsprövning av den statliga Skolinspektionen.

Inte kvaliteten som avgör

Det kan vara annat än kvaliteten som avgör inställningen till en stoppmöjlighet. 3 av 10 av de som säger att de vill stoppa friskoleetableringar tycker samtidigt att konkurrensen från friskolor gynnar kvaliteten i kommunala skolor. Och 4 av 10 tycker att friskolor har minst lika bra kvalitet som kommunala skolor.

Hos Vänsterpartiets är det flest ledamöter som vill stoppa friskolor. Där skulle 91 procent vilja använda den möjligheten. Hos Socialdemokraterna är det 79 procent och hos Miljöpartiet 39 procent. Lägst intresse för att använda en möjlighet att stoppa friskolor finns hos Moderaterna (3 procent) och Kristdemokraterna (4 procent).

Det finns en skillnad mellan kommuner där det bor elever som går i friskolor och kommuner utan friskoleelever. I kommuner utan friskoleelever är 47 procent av kommunfullmäktigeledamöterna för en stoppmöjlighet och i kommuner med friskoleelever knappt 40 procent. Sett över landet är stödet för att stoppa friskolor minst i storstäder. Där vill 2 av 3 inte stoppa friskolor.

47 av 66 hade inte startat

I samband med en ansökan om att starta en friskola får kommunen yttra sig om konsekvenserna för kommunens skolor, även om det är Skolinspektionen som fattar det avgörande beslutet. En genomgång av kommunernas yttranden som Friskolornas riksförbund låtit göra visar att 47 av 66 utbildningar i Socialdemokratiskt styrda kommuner som Skolinspektionen godkände under 2012-2014 sannolikt hade stoppats om kommunerna haft avgörandet i sina händer.

Regeringen utreder just nu hur kommunerna ska kunna få ett avgörande inflytande över etableringen av friskolor som drivs med vinstsyfte. De undersökningar Friskolornas riksförbund har gjort avser friskolor i allmänhet.

Medverkade på seminariet gjorde Nicholas Prigorowsky – särskild utredare i Ägarprövningsutredningen, Ralph Riber – vd för Internationella Engelska Skolan, Nonas Nygren (s) – kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg, Erik Bengtzboe (m) – ledamot i utbildningsutskottet, Ulla Hamilton – vd för Friskolornas riksförbund och Johan Olsson – utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv. Seminariet anordnades av Friskolornas riksförbund och Svenskt Näringsliv.

Magnus Johansson

Olof Granström: Så framtidssäkrar vi skolan

06 maj 2024

Olof Granström, statsvetare och ekonom, som tidigare jobbat nära Hans Rosling på Gapminder, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor

Pär Lager: Så fungerar Ukraina trots kriget

06 maj 2024

Pär Lager vid Försvarshögskolan deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i en orolig tid. Du kan se hela

Niklas Arnberg: Så pandemisäkrar vi skolan

06 maj 2024

Niklas Arnberg, professor i virologi och generalsekreterare för Virus- och pandemifonden, deltog i vår årsmöteskonferens Så kan friskolor bidra i

Torbjörn Kock (S): Så kan vi mäta kvalitet i skolan

06 maj 2024

Torbjörn Kock (S) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden i Nyköping. Där har de utarbetat 17 nyckeltal för att mäta