22 augusti 2014

   I dagens DN målar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt upp en tidsplan för hur han vill avveckla många av Sveriges bästa skolor. Vad Sjöstedt undviker att ta upp är att Vänsterpartiet vill ta ifrån föräldrar och elever rätten att välja förskola och skola.

   I dagens DN målar Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt upp en tidsplan för hur han vill avveckla många av Sveriges bästa skolor. Vad Sjöstedt undviker att ta upp är att Vänsterpartiet vill ta ifrån föräldrar och elever rätten att välja förskola och skola.

   – Sjöstedt mörkar att Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet trots att tre av fyra föräldrar vill ha kvar rätten att välja. Senast i mars skrev Sjöstedt på SvD Brännpunkt att han vill återinföra närhetsprincipen där kommunens tjänsteman avgör vilken förskola eller skola ett barn ska gå på, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.

   Dagens debattartikel väcker fler frågor än svar på fler punkter. En fråga är hur Sjöstedt tänker kring så kallade SVB-bolag och ett absolut vinstförbud. Förslaget rimmar illa med vänsterns ambition att ”inte en enda skattekrona ska gå till privata vinster”. I dag tillåts en utdelning på 1 procent över statslåneräntan för SVB-bolag.

   – Vi undrar givetvis hur Socialdemokraterna och Miljöpartiet ställer sig till kravet på ett absolut vinstförbud. Inte minst Miljöpartiet har, trots sitt tydliga kongressbeslut om förbud mot all utdelning, de senaste månaderna gjort sitt bästa för att övertyga våra medlemmar om att de varken vill förbjuda aktiebolag eller vinst, säger Claes Nyberg.

   Ett annat frågetecken rör Vänsterpartiets och Socialdemokraternas krav på ett kommunalt veto vid nyetablering av skolor. Det skulle innebära att många byskolor och föräldrakooperativ aldrig skulle få starta. Det går inte heller som Socialdemokraternas påstår att garantera att en skolas geografiska placering i sig ska motverka segregation. Då måste kommunens tjänstemän placera eleverna och ta ifrån föräldrarna rätten att välja.

   – Varken ett kommunalt veto eller vinstförbud går att kombinera med en bra valfrihet och mångfald. Över 300 000 barn och elever går i fristående förskolor och skolor varje dag, och drygt 55 000 människor arbetar där. De har rätt att få veta om deras skolor kommer att få finnas kvar om Vänsterpartiets förslag blir verklighet, säger Claes Nyberg.

   Vesna Prekopic: Så behöver skolan jobba mot brott

   20 september 2023

   Skolan är den vanligaste brottsplatsen för Sveriges unga. Vad behöver vi göra för att vända utvecklingen? På onsdagsmorgonen den 20

   SVT:s friskolekritiska vinkling sprack – men de körde ändå

   19 september 2023

   På tisdagen publicerade SVT Nyheter Småland ett nyhetsinslag om att Växjös kommunala skolor går back. Boven i dramat? Ja, enligt

   Så många svenskar vill behålla skolvalet

   11 september 2023

   Friskolor ifrågasätts ofta i debatten. Men en opinionsundersökning från Demoskop visar att stödet för det fria skolvalet är överväldigande bland

   Skolan som brottsplats – är skolan maktlös?

   11 september 2023

   Svenska Dagbladets kultursida hade i förra veckan en artikel av Linnea Lindquist om våldet i skolan och maktlösheten man kan