14 januari 2014

Regeringen inrättar en internationellt sammansatt skolkommission ledd av OECD för att höja kvalitet i skolan. – En oberoende internationell skolkommission är viktig för att skoldebatten ska bli mer saklig . Vi behöver mindre av polarisering i svensk skolpolitik, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.

Utbildningsminister Jan Björklund meddelande idag att regeringen tar flera initiativ för att höja kvalitet i skolan. De inrättar bland annat en internationellt sammansatt skolkommission ledd av OECD. Ett nytt utbildningsvetenskapligt råd inrättas och skolforskningsinstitutet får ett utökat uppdrag.

Det tidigare aviserade skolforskningsinstitutet får ett utökat uppdrag. Det ska nu också kunna beställa egen forskning.

– Det är bra att regeringen ser vikten av ny  forskning. Men det är viktigt att den är skolnära, tar avstamp i professionens villkor och tittar på de framgångsrika exempel som finns i Sverige, säger Claes Nyberg.

Regeringen tillsätter också ett vetenskapligt råd som ska ge dem råd i skolfrågor.

– Det är välkommet att regeringen skapar en bredare förankringsyta, men det är viktigt att rådet är brett sammansatt med forskare från flera olika samhällsinstitutioner, säger Claes Nyberg.

För kommentarer:

Claes Nyberg, vd, 0703-854 854

För upplysningar:

Magnus Johansson, informatör, 08-762 78 04

Nya lagar och regler från halvårsskiftet 2024

19 juni 2024

I sommar och till hösten börjar några nya lagar och regler att gälla. På Skolverkets webb finns samlad information om

Utökad kontroll av uppgifter i belastningsregistret

17 juni 2024

Friskolornas riksförbunds yttrande över promemorian Utökad kontroll av uppgifter i belastningsregistret U2024/01028 Ladda ned hela remissvaret Remissvar FR_pm Utökad kontroll

Vem bryr sig om elever som behöver omfattande stöd?

17 juni 2024

Det är en minst sagt relevant fråga. Nu senast har det kommit en dom i Högsta domstolen, som innebär att

Informationsträffar Almega

13 juni 2024