Rapporter

Rapporter från Friskolornas riksförbund.

Rapport: Historiskt stort behov av skolplatser

FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND 2018 | Sveriges befolkning växer just nu i en takt som är historisk, födelsetalen är på en nivå som vi inte har sett sedan början av 1900-talet. I en ny rapport från Friskolornas riksförbund analyseras utvecklingen av antalet barn och unga i åldern 0–19 år. Resultatet visar att ökningen av personer som är 0–19 år överstiger antalet 65+ 2017–2027.

Förbjuda vinst i friskolor är inte prioriterad fråga hos allmänheten

IPSOS 2017 | Vinstfrågan kommer långt ner på listan över allmänhetens önskade åtgärder i skolan. Det visar en ny undersökning från Ipsos. 85 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor, men regeringen och Vänsterpartiet vinklar frågan om skolans resultat till att handla om friskolors eventuella vinst. Men Ipsos undersökning visar att bara 15 procent av (s)-väljarna anser att vinstförbud är en av de tre viktigaste faktorerna för att den svenska skolan ska utvecklas åt rätt håll.

Kommunalt veto stoppar 9 av 10 friskolor i S-kommuner

Ett kommunalt veto skulle innebära att många skolor aldrig får möjligheten att öppna dörrarna till klassrummen. Detta trots godkännande av Skolinspektionen och en önskan hos elever, föräldrar och lärare. Den studie som vi presenterar här, som baseras på hur socialdemokraterna i kommunerna har agerat, visar att de har försökt stoppa 87 procent av alla nya grundskolor mellan 2010-2014.

Visa fler…