Debattartiklar

Friskolornas riksförbunds debattartiklar.

Varför acceptera att bara vissa väljer?

För mig är det självklart att vi ska förmå alla föräldrar att nyttja sin rätt att göra ett aktivt och väl informerat val av skola. Men, då måste man också vara beredd på att de gör ”fel val” utifrån ett politiskt perspektiv. Är ”rätt blandning” av elever i skolorna det viktigaste så kan man förstå att aktivt skolval kan bli ett problem för vissa politiker. Det skriver Ulla Hamilton i en replik om aktivt skolval på dagenssamhalle.se.

Reepalu har utgått från fel siffror

Av de utbildningsföretag som främst anklagas för teoretiskt beräknade ”övervinster” saknar 78 koppling till offentligt finansierad verksamhet. I ideologisk iver att stoppa friskolor och utbildningsföretag bortser utredaren från att statistiken bygger på allt från trafikskolor till kulturföreningar och ledarskapscoacher. Det skriver Ulla Hamilton och Li Jansson i SvD Näringsliv den 9 september.

Lars Leijonborg, ordförande Friskolornas riksförbund

Skolkommissionen rätt ute gällande skolval

Friskolornas riksförbund, där jag just blivit ordförande, har länge drivit att alla kommuner bör införa ett system där föräldrar aktivt väljer skola och där det offentliga tar ett större ansvar för att informera om alternativen. Skolkommissionen öppnar nu också för ett sådant system. Det finns mycket inspiration att hämta i Skolkommissionens första betänkande. Det skriver Lars Leijonborg, ordförande i Friskolornas riksförbund, på Dagens Samhälles debattplats.

Visa fler…