Debattartiklar

Friskolornas riksförbunds debattartiklar.

Lars Leijonborg, ordförande Friskolornas riksförbund

Skolkommissionen rätt ute gällande skolval

Friskolornas riksförbund, där jag just blivit ordförande, har länge drivit att alla kommuner bör införa ett system där föräldrar aktivt väljer skola och där det offentliga tar ett större ansvar för att informera om alternativen. Skolkommissionen öppnar nu också för ett sådant system. Det finns mycket inspiration att hämta i Skolkommissionens första betänkande. Det skriver Lars Leijonborg, ordförande i Friskolornas riksförbund, på Dagens Samhälles debattplats.

Friskolorna behövs för alla nyanlända

Friskolornas riksförbund presenterar i dag en rapport med nya siffror. Hela 87 procent av alla grundskolor har socialdemokratiska lokalpolitiker velat stoppa. Hade ett veto för kommunerna funnits i dag hade 9 av 10 friskolor i s-kommuner inte funnits. Sverige hade varit fattigare land i flera avseenden. Det handlar om uteblivna valmöjligheter för elever, föräldrar och lärare att välja något annat än det kommunala, att välja något som passar dem bättre, skriver Mikaela Valtersson och Ulla Hamilton i Aftonbladet.

Skolvalet bidrar till integrationen

DEBATT | Det finns flera saker man bör ha klart för sig i debatten om friskolor och skolsegregationen. Bland annat att skolvalet ökar blandningen av elever i många skolor, att det är ett viktigt redskap i integrationsarbetet samt inte är skulden till skillnader mellan skolor. Nu är det dags att utveckla skolvalet vidare, skriver Mikaela Valtersson, ordförande, och Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund i GP idag.

Visa fler…