Vinster i välfärden

Om vinster i välfärden

Remissvar: Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet Kvalitet i välfärden – bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:38)

Friskolornas riksförbund beklagar att utredaren valt att avstå från att lämna förslag på kvalitetskrav inom välfärdsområdena. Utifrån ett skattebetalarperspektiv är det anmärkningsvärt att utredaren kommer fram till att det inte går att mäta kvalitet i välfärden. Utredaren väljer att hålla fast vid det förslag till vinstbegränsning som har avfärdats som orimligt av många tunga remissinstanser. Vi har redan tidigare avvisat detta i vårt yttrande till ”Ordning och reda i välfärden”.

Bästa 25-årspresenten till friskolorna

Även om friskolorna än en gång kommer undan med blotta förskräckelsen är det inget bra läge. Den ständiga oron, för att en ny politisk svängning ska ställa allt på ända, finns kvar. Den bästa 25-årspresenten regeringen skulle kunna ge till de 340 000 eleverna och de 60 000 anställda är beskedet att Reepalu-utredningen inte längre är aktuell och att det är breda lösningar med kvalitet i fokus som gäller. Det skriver Lars Leijonborg, ordförande i Friskolornas riksförbund i bl a Jönköpings-Posten.

”Bakvänd argumentation med ideologiska mål”

Ilmar Reepalu lyckades inte på 850 sidor visa varför vinstdrivna företag är ett problem för kvaliteten i skolan. När han nu lämnar sitt slutliga betänkande är det ännu ett bevis på ett ointresse för de frågorna som faktiskt berör föräldrar och elever, kvaliteten på skolan, oavsett driftsform. I Skolinspektionens skolenkät framkommer nämligen att friskolor slår kommunala skolor på alla punkter, skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Remissvar: Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU 2016:66)

Friskolornas riksförbund avstyrker förslaget om strukturbelopp i den form det ges i denna utredning samt förslaget om avdrag för kommunens kostnader för myndighetsansvar. Förbundet tillstyrker förslaget om att ta bort den administrativa schablonen och att beräkningen i stället ska ske på kommunens faktiska kostnader. Utredningen har valt att inte lägga något förslag om förändring av beräkning av lokalkostnader, men Friskolornas riksförbund anser att det behövs förtydliganden om lokalkostnadsposten.

Friskolornas riksförbund avstyrker bestämt välfärdsutredningens förslag om ett vinsttak. Ladda ner remissvaret här.

Friskolornas riksförbund avstyrker bestämt välfärdsutredningens förslag om ett vinsttak. Förslaget tvingar 77 procent av aktörerna till en rörelsemarginal under 2 procent. Allra hårdast drabbas de små och de ideella skolorganisationerna. - Blir förslaget verklighet innebär det kaos i svensk skola i en tid då allt fokus borde ligga på kvalitet och på att vända resultatutvecklingen i skolan, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Remissvar: Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Så berättade förskolan för föräldrarna om faran med Reepalus förslag

Camilla Lindgren är VD för fristående Verbala stigar förskolor och är en av våra medlemmar som gjort räknesnurran på Friskolornas riksförbunds hemsida. Räknesnurran visar hur en fristående verksamhet påverkas om förslagen om vinstbegränsning blir verklighet. Förslag skulle drabba alla, oavsett storlek och driftsform. Camilla har dessutom bidragit till opinionsbildningen kring förslaget genom att berätta både för föräldrar och medarbetare vad konsekvenserna skulle bli för Verbala stigar.

Visa fler…