Valfrihet

Ämne: Valfrihet

SVT blev plattform för politisk aktion mot friskolor

När Sveriges televisions satirprogram Svenska nyheter väljer att – med hjälp av licenspengar – driva kampanj mot den i riksdagen beslutade ordningen för kösystem i friskolor visar SVT inte bara på en oförmåga att förutse konsekvenser för de drabbade friskolorna, barn och föräldrar, utan också på stor okunskap i sakfrågan. Dessutom avslöjar de sin oförmåga att värna sin egen legitimitet. Det skriver Ulla Hamilton hos Dagens Samhälle.

Fel om vinsttak i Morgonstudion - Öppet brev till statsministern

I morse medverkade statsministern i SVT:s Morgonstudion, och svarade bland annat på en fråga om regeringens förslag till vinsttak för välfärdsföretag. Vi noterade att den information statsministern fått om förslaget är grovt felaktig. Vinsttaket är inte beräknat på vanligt sätt, utan utgår ifrån ”bokfört operativt kapital”. Vi är beredda att när som helst träffa statsministern med medarbetare för att utförligt visa hur förslaget ser ut och vilka dramatiska effekter det skulle få de berörda företagen och därmed många människors välfärd och valmöjligheter.

Valfriheten ger lärarna makt

Lärare ska värna valfriheten. Att skolans huvudmän inte längre har monopol på lärarnas arbetsmarknad innebär att lärarna har större chans att hitta en arbetsgivare som motsvarar deras förväntningar. Och det är på friskolorna som lärarna är mest nöjda med skolans ledning och sina förutsättningar. Fler arbetsgivare har också gett en rejäl löneökning för lärare de senaste åren, större än för t ex byggnadsingenjörer. Det skriver Ulla Hamilton i Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden.

Visa fler…