Kvalitet

Ämne: Kvalitet

Nationell benchmarkingstudie om effektiviteten inom svensk grundskola

SVENSKT NÄRINGSLIV | PWC har på uppdrag av Svenskt Näringsliv skrivit en rapport där en metod för att utvärdera effektiviteten i skolan utvecklats. Rapporten studerar både effektivitet i nuläget och hur kommuner har förändrats över tid. Metoden appliceras även på Kunskapsskolan. I rapporten görs även en genomgång av vad som kännetecknar de effektiva kommunerna och Kunskapsskolan.

Friskolorna och PISA

ECEPR 2016 | Elever i fristående skolor presterar signifikant bättre än elever i kommunala skolor i PISA 2012. Analysen indikerar att elever i fristående skolor presterar cirka 18 PISA-poäng högre i läsförståelse, 10 PISA-poäng högre i matematik och 14 PISA-poäng högre i naturvetenskap jämfört med elever i kommunala skolor, efter att bakgrundsvariablerna hålls konstant. Det innebär att elever i fristående skolor ligger drygt 2 månader före i matematik, 3 månader före i naturvetenskap och 4 månader före i läsförståelse jämfört med elever i kommunala skolor.

Visa fler…