Används för innehåll om segregation/integration i skolan.

SVT blev plattform för politisk aktion mot friskolor

När Sveriges televisions satirprogram Svenska nyheter väljer att – med hjälp av licenspengar – driva kampanj mot den i riksdagen beslutade ordningen för kösystem i friskolor visar SVT inte bara på en oförmåga att förutse konsekvenser för de drabbade friskolorna, barn och föräldrar, utan också på stor okunskap i sakfrågan. Dessutom avslöjar de sin oförmåga att värna sin egen legitimitet. Det skriver Ulla Hamilton hos Dagens Samhälle.

Remissvar: Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87)

Friskolornas riksförbund tillstyrker bland annat förslagen om att samordna tillsyn över bestämmelserna om diskriminering och annan kränkande behandling i skolan till Skolinspektionen. Förbundet avstyrker förslaget om att diskrimineringsersättning ska gälla för både diskriminering och annan kränkande behandling. Både diskrimineringsersättning och skadestånd för annan kränkande behandling ska beräknas utifrån dagens gällande bestämmelser och praxis.

Varför acceptera att bara vissa väljer?

För mig är det självklart att vi ska förmå alla föräldrar att nyttja sin rätt att göra ett aktivt och väl informerat val av skola. Men, då måste man också vara beredd på att de gör ”fel val” utifrån ett politiskt perspektiv. Är ”rätt blandning” av elever i skolorna det viktigaste så kan man förstå att aktivt skolval kan bli ett problem för vissa politiker. Det skriver Ulla Hamilton i en replik om aktivt skolval på dagenssamhalle.se.

Lars Leijonborg, ordförande Friskolornas riksförbund

Skolkommissionen rätt ute gällande skolval

Friskolornas riksförbund, där jag just blivit ordförande, har länge drivit att alla kommuner bör införa ett system där föräldrar aktivt väljer skola och där det offentliga tar ett större ansvar för att informera om alternativen. Skolkommissionen öppnar nu också för ett sådant system. Det finns mycket inspiration att hämta i Skolkommissionens första betänkande. Det skriver Lars Leijonborg, ordförande i Friskolornas riksförbund, på Dagens Samhälles debattplats.

Friskolornas riksförbunds synpunkter på lagrådsremissen Fler elever i fler skolor

Då Sverige idag upplever en akut flyktingsituation, där allt fler asylsökande barn och ungdomar behöver plats i skolan är det av allra största vikt att alla hjälps åt för att se till att asylsökande får en bra utbildning. Förbundet föreslog då en lösning med en särskild kvot avsedd för asylsökande elever så att även populära fristående skolor skulle kunna bidra. Förbundet kan konstatera att kvoten urvattnats till att inte längre handla om enbart asylsökande elever. I stället kan vilken elev som helst som flyttar till landet ha möjlighet att utnyttja kvoten.

Visa fler…