Gymnasieskola

Ämne: Gymnasieskola

Friskolornas riksförbunds yttrande över förslagen till förändringar i skol- och gymnasieförordningen avseende bidrag till fristående skolor (2017-12-15)

Förbundet tillstyrker regeringens förslag om förändringar i respektive skolförordning, men med följande förslag till tillägg i paragraftexten: i andra stycket första meningen i respektive paragraf, dvs. ”Om det finns särskilda skäl för endera parten, ska ersättningen för lokalkostnader …”. Alternativt i näst sista meningen i andra stycket i respektive paragraf, dvs. ”… eller annan omständighet för kommunen eller den enskilde huvudmannen.”

Remissvar: Friskolornas riksförbunds yttrande över betänkandet Kvalitet i välfärden – bättre upphandling och uppföljning (SOU 2017:38)

Friskolornas riksförbund beklagar att utredaren valt att avstå från att lämna förslag på kvalitetskrav inom välfärdsområdena. Utifrån ett skattebetalarperspektiv är det anmärkningsvärt att utredaren kommer fram till att det inte går att mäta kvalitet i välfärden. Utredaren väljer att hålla fast vid det förslag till vinstbegränsning som har avfärdats som orimligt av många tunga remissinstanser. Vi har redan tidigare avvisat detta i vårt yttrande till ”Ordning och reda i välfärden”.

”Bakvänd argumentation med ideologiska mål”

Ilmar Reepalu lyckades inte på 850 sidor visa varför vinstdrivna företag är ett problem för kvaliteten i skolan. När han nu lämnar sitt slutliga betänkande är det ännu ett bevis på ett ointresse för de frågorna som faktiskt berör föräldrar och elever, kvaliteten på skolan, oavsett driftsform. I Skolinspektionens skolenkät framkommer nämligen att friskolor slår kommunala skolor på alla punkter, skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Visa fler…