Opinion

Här finns det senaste opinionsmaterialet från Friskolornas riksförbund; debattartiklar, rapporter och remissvar.

Valfriheten ger lärarna makt

Lärare ska värna valfriheten. Att skolans huvudmän inte längre har monopol på lärarnas arbetsmarknad innebär att lärarna har större chans att hitta en arbetsgivare som motsvarar deras förväntningar. Och det är på friskolorna som lärarna är mest nöjda med skolans ledning och sina förutsättningar. Fler arbetsgivare har också gett en rejäl löneökning för lärare de senaste åren, större än för t ex byggnadsingenjörer. Det skriver Ulla Hamilton i Lärarnas Riksförbunds tidning Skolvärlden.

Bästa 25-årspresenten till friskolorna

Även om friskolorna än en gång kommer undan med blotta förskräckelsen är det inget bra läge. Den ständiga oron, för att en ny politisk svängning ska ställa allt på ända, finns kvar. Den bästa 25-årspresenten regeringen skulle kunna ge till de 340 000 eleverna och de 60 000 anställda är beskedet att Reepalu-utredningen inte längre är aktuell och att det är breda lösningar med kvalitet i fokus som gäller. Det skriver Lars Leijonborg, ordförande i Friskolornas riksförbund i bl a Jönköpings-Posten.

Visa fler…

Rapporter

Förbjuda vinst i friskolor är inte prioriterad fråga hos allmänheten

IPSOS 2017 | Vinstfrågan kommer långt ner på listan över allmänhetens önskade åtgärder i skolan. Det visar en ny undersökning från Ipsos. 85 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor, men regeringen och Vänsterpartiet vinklar frågan om skolans resultat till att handla om friskolors eventuella vinst. Men Ipsos undersökning visar att bara 15 procent av (s)-väljarna anser att vinstförbud är en av de tre viktigaste faktorerna för att den svenska skolan ska utvecklas åt rätt håll.

Alla ämnen

A-Ö