Opinion

Här finns det senaste opinionsmaterialet från Friskolornas riksförbund; debattartiklar, rapporter och remissvar.

Förbjuda vinst i friskolor är inte prioriterad fråga hos allmänheten

IPSOS 2017 | Vinstfrågan kommer långt ner på listan över allmänhetens önskade åtgärder i skolan. Det visar en ny undersökning från Ipsos. 85 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor, men regeringen och Vänsterpartiet vinklar frågan om skolans resultat till att handla om friskolors eventuella vinst. Men Ipsos undersökning visar att bara 15 procent av (s)-väljarna anser att vinstförbud är en av de tre viktigaste faktorerna för att den svenska skolan ska utvecklas åt rätt håll.

Remissvar: Det stämmer! Ökad transparens och mer lika villkor (SOU 2016:66)

Friskolornas riksförbund avstyrker förslaget om strukturbelopp i den form det ges i denna utredning samt förslaget om avdrag för kommunens kostnader för myndighetsansvar. Förbundet tillstyrker förslaget om att ta bort den administrativa schablonen och att beräkningen i stället ska ske på kommunens faktiska kostnader. Utredningen har valt att inte lägga något förslag om förändring av beräkning av lokalkostnader, men Friskolornas riksförbund anser att det behövs förtydliganden om lokalkostnadsposten.

Visa fler…

Rapporter