Opinion

Här finns det senaste opinionsmaterialet från Friskolornas riksförbund; debattartiklar, rapporter och remissvar.

Remissvar: Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera (SOU 2016:94)

Friskolornas riksförbund skriver att utredningen har haft ett mycket viktigt uppdrag. Elevers problematiska skolfrånvaro är ett mycket allvarligt och sorgligt samhällsproblem. Skolor och hemkommunen har ett mycket stort ansvar, men det finns fler aktörer som måste få till en fungerande samverkan för att det ska fungera på bästa sätt. Utredningens utgångspunkt att vårdnadshavare, hälso- och sjukvård samt socialtjänst behöver involveras för att frånvaro ska kunna vändas till närvaro är viktig. När författningsförslag föreslås är det viktigt att de inte blir för detaljstyrande och går för långt i ”hur-frågor”.

”Bakvänd argumentation med ideologiska mål”

Ilmar Reepalu lyckades inte på 850 sidor visa varför vinstdrivna företag är ett problem för kvaliteten i skolan. När han nu lämnar sitt slutliga betänkande är det ännu ett bevis på ett ointresse för de frågorna som faktiskt berör föräldrar och elever, kvaliteten på skolan, oavsett driftsform. I Skolinspektionens skolenkät framkommer nämligen att friskolor slår kommunala skolor på alla punkter, skriver Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund.

Förbjuda vinst i friskolor är inte prioriterad fråga hos allmänheten

IPSOS 2017 | Vinstfrågan kommer långt ner på listan över allmänhetens önskade åtgärder i skolan. Det visar en ny undersökning från Ipsos. 85 procent av alla grundskoleelever går i kommunala skolor, men regeringen och Vänsterpartiet vinklar frågan om skolans resultat till att handla om friskolors eventuella vinst. Men Ipsos undersökning visar att bara 15 procent av (s)-väljarna anser att vinstförbud är en av de tre viktigaste faktorerna för att den svenska skolan ska utvecklas åt rätt håll.

Visa fler…

Rapporter