Skolkopieringsavtalet – ett nödvändigt förhandstillstånd

Lärare och elever behöver kunna kopiera och dela texter, bilder och noter i undervisningen. Det kan handla om att t.ex. ladda ner, skriva ut, skanna och fotokopiera faktatexter, foton, artiklar etc. Men även att dela material på lärplattform, lägga in i presentationer och så vidare.

Utan tillstånd från de som har rättigheterna är det inte tillåtet för lärare och elever att kopiera och dela – därför finns Skolkopieringsavtalet.

Bonus Copyright Access har uppdrag att se till att friskolorna tecknar Skolkopieringsavtal. Uppdraget kommer från upphovsmännens, förläggarnas och utgivarnas 14 organisationer på litteratur-, press-, not- och bildområdet. Villkoren i Skolkopieringsavtalet har överenskommits med Friskolornas riksförbund.

Vad innebär Skolkopieringsavtalet för friskolan?

• Skolkopieringsavtalet är ett förhandstillstånd för att få kopiera och dela
  • Genom Skolkopieringsavtalet ger upphovsmän, förlag och utgivare på bild-, text- och notområdet tillsammans ett förhandstillstånd

• Friskolan behöver inte på förhand veta vilket material som ska användas

• Både svenskt och utländskt publicerat material får kopieras och delas

• Materialet kan plockas från bl.a. webben, tidningar och tidskrifter, vetenskapliga publikationer, läroböcker, fackböcker och annan litteratur

• Utan Skolkopieringsavtal skulle friskolan behöva förhandla individuellt och invänta tillstånd från samtliga rättighetshavare innan lärare och elever får kopiera och dela

Laglig användning av skyddat material i friskolan

Det förhandstillstånd som tecknas genom Bonus Copyright Access är resultatet av att man lagstiftningsvägen ansett det nödvändigt att underlätta skolornas möjlighet att klarera rättigheter.

Det skulle inte vara praktiskt hanterbart för varken skolor eller rättighetshavare om varje tillstånd skulle förhandlas individuellt, det vill säga med alla de svenska och utländska författare, översättare, fotografer, journalister, kompositörer, tecknare, bokförlag, läromedels producenter, musikförlag, tidningsutgivare etc. som berörs av användningen.

Vilka har tecknat Skolkopieringsavtalet?

Alla kommuner, landsting och regioner har ingått Skolkopieringsavtalet för att underlätta lärarnas yrkesutövning i offentlig grund- och gymnasieskola, yrkeshögskola och förskola. Även en majoritet av friskolorna har tecknat Skolkopieringsavtalet.

Vad kostar Skolkopieringsavtalet?

Genom överenskommelsen mellan Friskolornas riksförbund och Bonus Copyright Access tecknar friskolorna Skolkopieringsavtal på samma villkor som de offentliga skolorna och förskolorna. Läsåret 2016/2017 är priserna (exklusive 6 % moms) följande:

Förskola: 10 kr per elev

Förskoleklass: 17 kr per elev

Grundskola eller motsvarande: 77 kr per elev

Gymnasium eller motsvarande: 155 kr per elev

Yrkeshögskoleutbildning eller motsvarande: 116,25 kr per elev

Skolan faktureras enligt SCB:s elevstatistik för innevarande läsår alternativt på skolans egna uppgifter, i det fall att SCB:s elevstatistik inte går att använda.

För yrkeshögskoleutbildning eller motsvarande används statistik från Myndigheten för yrkeshögskolans statistikdatabas, eller likvärdiga uppgifter. Statistiken avser inrapporterade årsplatser.

Kontaktuppgifter

Mer information finns på Bonus Copyright Access webbplats. Kontakta Bonus Copyright via e-post eller telefon 08-545 429 00 för att teckna Skolkopieringsavtalet. Avtalet kan också laddas ner från Bonus Copyright Access webbplats. Skriv ut Skolkopieringsavtalet i två exemplar, underteckna och skicka in båda exemplaren tillsammans med ifylld registerblankett till Bonus Copyright Access, Box 45006, 104 30 Stockholm.

Ladda ner banner och lathund om skolan har avtal

Ladda ner Bonus Copyright Access banner till skolans nätverk så att lärare och elever enkelt får tillgång till information om kopieringsregler och upphovsrätt.

Anvisning om hur du länkar bannern hittar du på Bonus Copyrights webbplats. Lägg bannern så lärare och elever enkelt hittar den. Det finns även en lathund till din hjälp när du ska informera lärare och personal om reglerna. Den hittar du här.