Årsmöteskonferens | 25 år med friskolereformen - vad har det inneburit och hur ser framtiden ut?

Välkommen till Friskolornas riksförbunds årsmöteskonferens. Årsmöteskonferensen äger rum torsdagen den 27 april i Stockholm.

arsmote.jpg

Evenemanget är fullbokat. Mejla gärna till info@frioskola.se för att ställa dig på kö.

I år är det 25 år sedan friskolereformen genomfördes. Årets konferens kommer därför handla om vad friskolorna och det fria skolvalet betytt för skolan i Sverige. Vi får bland annat höra Beatrice Ask, skolminister vid tiden för friskolereformen, berätta om drivkrafterna bakom reformen. Dessutom medverkar flera tidiga friskoleentreprenörer och berättar om varför de startade just sin skola. Och vad visar forskningen om friskolornas betydelse för kvaliteten i skolan? Henrik Jordahl, docent och programchef på Institutet för Näringslivsforskning (IFN) berättar. Vi får också höra kommunrepresentanter beskriva vad friskolereformen betytt för den kommunala skolan.

För medlemmar i Friskolornas riksförbund följs konferensen av förbundets årsmöte. Dagen avrundas med ett gemensamt mingel som är öppet för alla (ange i anmälan om du stannar på minglet). Årsmötet är däremot bara öppet för förbundets medlemmar.

Moderator för dagen är Stig-Björn Ljunggren

Välkommen!

Tid

Torsdagen den 27 april, kl 9.00 – ca 15.10 Kaffe serveras från kl 8.30.
Årsmötet startar kl 15.45 och är endast öppet för medlemmar. Minglet beräknas starta ca k kl 17.

Plats

World Trade Center, Stockholm
Entré vid Klarabergsviadukten 70 och Kungsbron 1 (precis vid Stockholms central)
Lokalen heter Manhattan och ligger vid entrén på Kungbron 1. Går ni in vid Kungsbron 1 slipper ni gå igenom hela World Trade Center. 
Visa på karta (nytt fönster)

Program (uppdateras)

08.30 - 09-00 | Registrering

09.00 - 09.30 | 25 år sedan friskolereformen

Det har gått 25 år sedan friskolereformen. Hur såg den svenska skolan ut innan och vilka drivkraften låg bakom efterfrågan på mer valfrihet och mångfald bland utförarna? Beatrice Ask (M), skolminister vid tiden för friskolereformen, berättar.

09.30 - 10.15 | Därför startade jag min skola

Det är många som startade sin skola i samband med friskolereformen och som fortfarande är engagerade i skolan. Lyssna på ett samtal med de som var med från början, bl a Jill Nilsson från Stockholm International Montessori, Johan Sjölin, grundare av bl a Rytmus och Gunvor Selberg, grundare av Nya Läroverket i Luleå.

10.15 - 10.45 | Friskolereformens betydelse för de kommunala skolorna

Privata aktörer och fritt skolval har haft betydelse även för de kommunala skolorna. Vad har det betytt för till exempel pedagogisk utveckling, kvalitetsutvecklingen och arbetsformer? Medverkar gör Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Helene Odenljung (L), kommunalråd i Göteborg och Erik Langby, tidigare kommunstyrelseordförande (M) i Nacka.

10.45 - 11.30 | Friskolereformen och skolkvaliteten

Vad säger forskningen om friskolornas betydelse för den svenska skolan som helhet? Lyssna på docent Henrik Jordahl, nationalekonom och programchef på IFN, som har ägnad mycket av sin forskning åt privat utförd välfärd, bland annat friskolor.

11.30 - 12:45 | Lunch och besök i utställningen

12:45 - 14:00 | Vad har friskolorna tillfört?

Friskolorna har tillfört ny pedagogik, nya arbetssätt och specialisering till den svenska skolan. Här berättar representanter för skolor med en egen tydlig profil vad det är de bidrar med för barn och elevers lärande och till utvecklingen av den svenska skolan. Medverkar gör bl a Malin Johansson - vd på Fridaskolorna, Navid Ghannad - grundare av Pusselbitens skola och Lena Lingman - grundare av Hudikskolan.

14.00 – 15.00 | 25 år har gått, hur ser framtiden ut?

Under de 25 år som gått sedan friskolereformen har allt fler valt en fristående skola. Alternativen och möjligheterna har ökat både för elever, föräldrar och för lärare. Samtidigt har den politiska debatten om friskolornas och det fria skolvalets vara eller icke vara alltid varit närvarande. Vilken roll har friskolorna framöver? Kommer debatten fortsätta? Hör bl a Bettina Kashefi – chefsekonom på Svenskt Näringsliv, Jelena Drenjanin – kommunalråd (m) Huddinge och Ulrika Carlsson – riksdagsledamot för Centerpartiet. 

14.50 - 15.10 | Anna Ekström (S), gymnasieminister

15.10 - 15.45 | Paus och besök i utställningen

15.45 - 17.00 | Friskolornas riksförbunds årsmöte

Årsmöteshandlingar publiceras publiceras vartefter de blir klara. Medlemmar kan ladda ner dem här (kräver inloggning).

17.00 - 18.00 | Mingel

Boende

På Comfort Hotel Stockholm (som ligger precis invid WTC:s entré på Kungsbron 1) finns det ett antal rum reserverade till rabatterat pris för er som reser och vill bo kvar i Stockholm natten mellan 27 och 28 april. Enkelrum, 1140 kr/pers , del i dubbelrum, 620 kr/pers. Priserna är inkl. moms och frukost. Hotellrum bokas och betalas på egen hand via hotellet, co.stockholm@choice.se eller 08-566 222 00. Uppge bokningskod 2030GR006901. Rummen finns reserverade t o m 6 april. Antalet rum är begränsade, först till kvarn gäller.

Klicka här för fler hotellalternativ (öppnas i nytt fösnter).

Årsmöteshandlingar

Medlemmar kan ladda ner handlingarna här (kräver inloggning)

Kontakt

Vid frågor kontaktas info@friskola.se eller 08-762 77 58.